2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felnyitották Tutanhamon szarkofágját

2005. január 10. 12:28

A kutatók a fáraó halálának rejtélyére szeretnének megoldást találni a múmia CT vizsgálatával.

A kutatók csoportja Tutanhamon múmiáját óvatosan eltávolította a sírjából, és a csontokat számítógépes tomográfiás (CT) vizsgálatnak vetették alá, hogy megoldják azt a régóta fennálló kérdést, vajon gyilkosság vagy valamilyen természetes halálok végzett 3000 évvel ezelőtt Egyiptom ifjú fáraójával. Újabb információk kerülhetnek napvilágra a királyi vérvonalról, a halálakor 17 évesre becsült fáraó pontos életkorára, és talán halálának oka is kiderülhet végre.

 

A faláda kiemelése

 

"36 évvel ezelőtt hagyományos röntgenkészülékekkel már megvizsgálták a múmiát, és ez a felmérés csonttöredékeket talált az uralkodó koponyájában, akit az aranykincsekkel egy "sietős" temetés keretén belül helyeztek örök nyugalomra" - mondta el Zahi Hawass, Egyiptom vezető régésze. Az a vizsgálat azonban nem volt elég megbízható ahhoz, hogy megállapítsák, tényleg egy fejre mért ütés okozta-e a fáraó halálát. A közelmúltban már számos múmia belsejének feltérképezésére felhasznált CT vizsgálat sokkal részletesebb, háromdimenziós képet ad a törött csontokról, és arról, hogy mi rejtőzik a pólya alatt. : I. Ramszesz fáraó múmiáján kívül egy 5200 éves rézkori ember maradványait vizsgálaták, akit 1991-ben találtak egy észak-Olaszországi gleccserbe fagyva. A CT a hagyományos röntgennel ellentétben képes volt megállapítani hogy a halált a jégkori ember testébe fúródott nyílhegy okozhatta.

 

A vizsgálat a földalatti kősírban lévő fadoboz kiemelésével vette kezdetét, majd ezt óvatosan felhozták a sír lépcsőin. Ezután eltávolították a díszítéseket, felnyitották a dobozt, majd a megfeketedett múmiát kiemelték, és behelyezték a Németországban speciálisan erre a célra készített vizsgálati gépbe. Tutanhamon csontjait a Királyok Völgyébe erre a célra érkező különlegesen felszerelt furgonba beépített CT-vel vizsgálták a kutatók. A 15 perces eljárás során 1700 képet készítenek, mely a fáraó életének és halálának számos kérdésére választ adhat majd. A kutatók már korábban megtervezték a vizsgálatot, ám annak időpontját nem közölték a médiával, Hawass ugyanis a pénzügyi és kutatási segítségért cserében már korábban megállapodást kötött a filmezési jogok exkluzivitását illetően.

Hawass és a múmia

A 10 főből álló egyiptomi kutatócsoport a teszt eredményeit január végén teszi   közzé. "Sok történet kering a haláláról és az életkoráról, most azonban kiderítjük, hogy mi is történt valójában" - mondta el Hawass a Reutersnek. A múmiát 82 év óta most először mozdították el a sírjából, mely azt is megmutatta, hogy milyen rossz állapotban van. Carter feltáró csoportja ugyanis éles eszközökkel megsértette a múmiát, mikor a híressé vált arany-kék maszkot lefeszegették róla. Hawass bejelentette azt is, hogy az egyiptomi szakértők "megkezdik a restaurálást, hogy megóvják és tartósítsák a fáraót". A vizsgálat után a múmiát visszahelyezik a szintén felújításra kerülő sírba. 

 

Tutanhamon személye azért került most reflektorfénybe, mert kincsei világkörüli bemutatóra indultak, melyeket a német és svájci bemutató után az Egyesült Államokba, majd Angliába szállítanak. A kiállítás engedélyezése egy az 1980-as években meghozott egyiptomi rendelkezés újragondolását jelentheti, mely a korábbi nemzetközi bemutatók alkalmával megsérült műkincsek miatt s a további károsodások elkerülése végett megszüntette a külföldi bemutatókat.

A vizsgálat különlegességét fokozza, hogy Hawass szerint a múmia átka még mindig él. "Még ma sem lehet túllépni az átok legendáján, ugyanis most is különös dolgok történtek. Az odaúton majdnem autóbalesetünk volt, a Királyok Völgyében szélvihar tombolt, a CT pedig két órán át teljesen használhatatlanná vált" - mondta el a pénteken közzétett videofelvételeken. "Szerintem ma is hinnünk kell a fáraók átkában" - fejezte be a videointerjút Tutanhamon kamrájában állva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár