2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltételezett magyar nácira bukkantak Ausztráliában

2005. január 19. 12:12

Feltételezett egykori magyar náci ügyében kért vizsgálatot a magyar és az ausztrál hatóságoktól a zsidók elleni bűncselekményekben vétkes náci háborús bűnösök felkutatására alakult, Los Angeles-i központú Simon Wiesenthal Központ.

A központ közleménye szerint a Charles Zentaiként azonosított férfi jelenleg az ausztráliai Perthben él, és felelőssé tehető legalább egy zsidó 1944-ben, Budapesten történt meggyilkolásáért. Bár a közlemény Charles Zentairól egyéb részletet nem hozott nyilvánosságra, a dokumentum hangsúlyozta, hogy a magyar férfi bűnösségét bizonyító, részletes dokumentáció áll rendelkezésükre.

 

 "A gyilkost nem menti, hogy a bűncselekmény régen történt. Erősen hisszük, hogy még igazság szolgáltatható ebben az ügyben - jelentette ki Efraim Zuroff a Simon Wisenthal Központ egyik vezető nácivadásza. A Simon Wiesenthal Központ a felkutatott bizonyítékokat már benyújtotta a magyar és az ausztrál kormánynak - tette hozzá. A Wiesenthal-központ az idő múlásával mindinkább fogyatkozó számú, ám az igazságszolgáltatás elől még mindig bujkáló háborús bűnösök felkutatását célzó "Utolsó esély" elnevezésű kampányának keretében jutott Zentai nyomára. A kampány során elsősorban a balti államokban, Horvátországban, Ausztriában, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában élő, vagy onnan elszármazott egykori nácikra összpontosítanak, 10 000 dollárt ajánlva egy-egy háborús bűnös elfogásához, illetve bíróság elé állításához vezető információért. A kampány során eddig mintegy 300, eddig rejtőzködő, feltételezett bűnösre sikerült rálelniük.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár