2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felnyitják Kolumbusz sírját

2005. január 19. 11:11

A felfedező vélt maradványait DNS teszttel vizsgálják meg, hogy megoldják a száz éves rejtélyt.

A spanyol kutatók szerint a Sevillában található faládika rejti Kolumbusz Kristóf 500 éves maradványait, ám az 1877-ben Santo Domingo szigetén talált dobozkát szintén Kolumbusz maradványait rejtő dobozként aposztrofálják. A kutatók most azt remélik, hogy a dominikai doboz felnyitásával megoldhatják a 100 éve tartó polémiát.

 

A sevillai koporsó

Spanyol kutatók hétfőn bejelentették, hogy végre elnyerték a Dominikai Köztársaság engedélyét, hogy felnyissák az ott található koporsót. "A Dominikai Köztársaságba február 14-15-én látogat el a spanyol törvényszéki orvosszakértőkkel kiegészült csoport, amely végignézi a hatalmas Kolumbusz síremlék felnyitását, s megvizsgálja az ebben talált csontok állapotát" - nyilatkozta a kutatás vezetője, Marcial Castro. Castro elmondása szerint a dominikai kulturális miniszter, Sulamita Puig  a múlt hét pénteken személyesen értesítette faxon a kutatókat, hogy elnyerték a helyi kormányzat beleegyezését.

 

A csoport ezután megállapítja, hogy a csontok elég jó állapotban vannak-e ahhoz, hogy elvégezzék rajtuk a DNS-vizsgálatot. A DNS ugyanis a csontokhoz hasonlóan károsodik, töredezik az idő multával. Így elképzelhető, hogy a kutatóknak nem lesz sok dolga a megtalált leletekkel. "Egy genetikus már akkor tudja, hogy van-e használható DNS a csontban, ha ránéz" - állítja Castro. Ha a vizsgálat elvégezhető és a kormányzat is áldását adja rá, akkor a csontokból nyert DNS mintákat keresztpróbának vetik alá a Sevillában eltemetett Kolumbusz-rokonok mintáival. Ezen kívül összevetik a Sevillai Kolumbusz-maradványok mintáival is. 

 

Castro kutatócsoportja a spanyol mintákkal korábban már több keresztpróbát végzett. A "sevillai Kolumbusz" maradványait összevetették Sevillában nyugvó testvére Diego, és fiának, Hernandonak tulajdonított csontokból kinyert DNS-sel. A három mintás keresztpróba azonban nem zárult értékelhető eredménnyel, ugyanis a DNS-ek elég rossz állapotban voltak, és nem hoztak megnyugtató eredményt. A csoport ezután döntött a Santo Domingon található minták elemzése mellett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár