2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Őskori sziklavésetek a világhálón

2005. január 20. 14:19

A Newcastle Egyetem munkatársai páratlan, 6000 darabos gyűjteményt tettek közzé két és fél éves munkájuk során.

Korábban

Rejtélyes faragott kő Panamában
Eddig sosem látott faragványokra bukkantak Dél-Amerikában, mikor egy cornwalli régész gazdagon díszített sziklát talált a panamai dzsungelban.


Egyáltalán nem titokzatos jelek a monoliton
Stonehenge misztikuma még mindig megragadja a lelkeket, de a lézeres vizsgálatok lévén megpillantott vésetek arra utalnak, hogy valószínűleg halotti kultuszhely volt.


Millió éves műalkotás
Egy bulgáriai barlangban valószínűleg megtalálták a szimbolikus gondolkodás eddig ismert legrégebbi nyomát - még akkor is, ha a szóban forgó alkotás csupán állatcsontba vésett rovátkákból áll.

 


Látogasson el a northumberlandi Sziklaművészeti  Gyűjteménybe! 

Több száz, ismeretlen eredetű sziklavésetre bukkantak a northumberlandi mocsarat vizsgáló Newcastle Egyetem régészei. A 6000 véset fotója és rajza megtekinthető egy internetes képarchívumban is, amely a világ legátfogóbb ilyen jellegű gyűjteménye. A Newcastle Egyetem webes projektjének alapja a northumberlandi sziklaművészet-specialista, Stan Beckensall könyv-, fotó- és rajzgyűjteménye. Beckensall és az egyetem régésze, Aron Mazel munkáját a Művészeti Tanulmányok Kutató Tanácsa finanszírozta.

 

"Rendkívül fontos, hogy megőrizzük kulturális örökségünket, ugyanis ez segít megértenünk, honnan jöttünk, és kik is vagyunk valójában" - nyilatkozta Mazel. - "Az utóbbi néhány évben az őskorban kalandoztunk, és mára eljutottunk oda, hogy megoszthatjuk a nyilvánossággal az eredményeinket."

Beckensall hozzátette: "Az egyik főcél az volt, hogy széles körben népszerűsítsük történelmünknek eme izgalmas korszakát. A legideálisabb eszköznek a világhálót találtuk, hogy elérjük a 21. század történészeit."

 

A szakemberek jelenleg is a vésetek eredetét és jelentését próbálják megfejteni. Bár több teóriájuk is van, a legvalószínűbb, hogy a rafinált vésetek a neolitikum és a korai bronzkor emberének keze munkáját dicsérik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár