2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Angliában sosem volt sok angolszász

2004. március 31. 12:12

Egy érdekes kutatásból kiderült: az angolszász hódítók betelepülése egyáltalán nem járt akkora népességcserével a Brit-szigeteken, mint az a történelemkönyvekben eddig olvasható volt.

Korábban

Feltárulhat az utolsó angolszász király titka
Ismeretes, az utolsó angolszász király csak kilenc hónapig viselte koronáját. 1066. október 13-án Hastingsnél Hódító Vilmos legyőzte II.Harold angolszász király seregét. 1066 karácsonyán pedig már I. Hódító Vilmost koronázták királlyá.
Xéna élt!
Hatalmas termetű harcos amazon csontjait ásták elő Angliában egy 1500 éves sírból.

A hódítók...
A bonyolult kémiai eljárással nyert adatok szerint legalábbis Kelet-Angliában az angolszászok jóval kisebb mértékben tudtak benyomulni a helyi lakosság közé, mint azt korábban feltételezték. A Durhami Egyetem és a British Geological Survey kutatói 24 darab, az i. sz. 5-7. századra datálható észak-yorkshire-i csontváz fogazatát vizsgálták meg. A tudósok a stroncium és az oxigén különböző formáit igyekeztek azonosítani a maradványokban. Ezeknek az elemeknek a változatai - izotópjai - ugyanis karakterisztikusan különbözőek nemcsak egész Európában, hanem a Brit-szigetek területén is. A különbségeket a szélességi és a hosszúsági körök mentén is ki lehet mutatni, de az izotóp-mintázatok eltéréseiben szerepet játszik a tengertől való távolság és az évi középhőmérséklet is. Az adott lakóhelyen élő populáció jellegzetes izotóp-mintázata az egyén 12 éves korára kialakul és rögzül, így ez az információ megfelelő maradványok esetén kiválóan felhasználható az illető származási helyének azonosítására.

A 24 megvizsgált tetemből mindössze négy akadt, melynek oxigénizotóp-értékei a Brit-szigetekétől elütő mintázatot mutattak. Miután a kutatók finomítottak a mérési eljáráson, már csak egyetlen kontinentális származású személyt tudtak kimutatni a 24-ből. Az eredmények megerősítik azt a más történészek által is vallott tézist, mely szerint az angolszász hódítók kulturális és nyelvi térhódítása korántsem volt olyan nagymérvű az őslakosság körében, mint azt korábban hitték. Valószínűbb, hogy a kontinentális Európából érkező beáramlás sokkal csekélyebb volt, és a helyben lakó brit népesség volt az, amely befogadta az újonnan érkezetek kultúráját.

...és az őslakosok
A tudóscsoport azt is bebizonyította, hogy a területre a Brit-szigetek más részéből vándoroltak emberek. A yorkshire-i temető bronzkori maradványaiban lelt izotóp-mintázat ugyanis még egybevág a helyi ivóvíz összetételével, ám a későbbi, kora-középkori leletek sokkal nagyobb eltéréseket mutatnak. 20 helybéli halott közül 13-nak olyan oxigénizotóp-értékei voltak, melyek inkább a Penninektől északra jellemzőek. Dr. Paul Budd, a Durhami Egyetem tanára és a tudóscsoport vezetője ezt a rómaiak visszavonulása utáni (a római hadsereg és adminisztráció visszavonását követő) országos felbolydulásnak tudja be.

A friss kutatási eredmények a tavaly publikált, a Brit-szigetek egész területére kiterjedő nemzeti genetikai vizsgálat eredményeivel is összecsengenek, amelyekről annak idején az [origo] is beszámolt. Az akkori kutatás vezetője, David Goldstein, a University College London professzora arra jutott, hogy az angolszászok genetikai "lenyomata" a jelenlegi szigetországi populáción jóval szerényebb a vártnál. "Nem hiszem, hogy valaha is lezajlott volna egy nagymértékű népességcsere a szigeteken. A genetika szemszögéből vizsgálva egyértelmű, hogy Anglia történelmében nem lehet kimutatni ilyesmit" - állította Goldstein professzor a BBC News Online-nak. "A most megismert kutatási eredmények is azt bizonyítják, hogy az áttelepülők száma csekély volt, és még az angolszász kulturájú temetkezési helyeken is őslakosokat találunk."

A yorkshire-i temetőn végzett vizsgálatot és a kutatási eredményeket összefoglaló tanulmány az Antiquity című szaklapban olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár