2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nelson nem fedte kendővel vak szemét

2005. január 29. 11:48

Brit történészek új bizonyítékokra leltek, amelyek szerint Lord Nelson, a népszerű ábrázolásain letakart szemmel látható brit admirális soha nem fedte kendővel vakságát.

Az admirális népszerű ábrázolásain letakart szemmel látható, ám Colin White szerint Nelson sohasem fedte le jobb szemét. Colin White, a brit Tengerészeti Múzeum (National Maritime Museum) vezetője szerint "Nem volt rá szüksége, mert sem az arca, sem a szeme nem volt eltorzulva. A közvélekedéssel ellentétben Nelson sohasem viselt fekete szemkötőt".

Igaz viszont, hogy Nelson a korzikai Calvi 1793-as elfoglalása során elveszette látását, s hamarosan nehézségei támadtak a haditengerészettel, mert fogyatékosságáért nem utaltak segélyt. Megtalálták Nelsonnak egyik barátjához, Hope biztoshoz írt 1797-es levelét, melyben azon kesereg, hogy a Tengerészeti Tanács (Navy Board) nem hiszi el neki, hogy jobb szemére megvakult.

Colin White szerint "Nelson támogatókat keresett, hogy bebizonyíthassa fél szemének vakságát. A levél szerint ránézésre egyáltalán nem volt megmondható, hogy melyik szemével nem lát." A történész bizonyítékként idézte a Tengerészeti Tanács rendeletére készült 1797-es orvosi jelentést, mely szerint Nelson tényleg megvakult a jobb szemére.

Az új kutatási eredmények szerint a félszemű tengerész szemkötős mítosza a 19. század közepén keletkezett, és azt igazán népszerűvé a hollywoodi filmek tették. A fekete szemkötős ábrázolással "a festők sokkal érzékletesebb képet kívántak alkotni a fogyatékosságról". A mítosz csakhamar a moziba is elért, ahol például Laurence Olivier az 1941-ben készült "That Hamilton Woman" című filmben is szemkötővel alakítja az admirális szerepét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár