2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Örökségvédelmi díjat nyert a svájci vasúttársaság

2005. január 26. 14:07

A Svájci Szövetségi Vasúttársaság rangos díjat nyert a kulturális örökség megőrzésében nyújtott elhivatott munkájáért.

A zürichi állomás 1999-ben
átadott váltóháza

A díj 33 éves történetében ez az első alkalom, hogy azt nem egy helyi szervezet kapja, hanem egy nagyvállalat. A Wakker-díj odaítéléséért felelős Svájci Örökségvédelmi Társaság nyilatkozata szerint a Szövetségi Vasúttársaság közintézményként tagadhatatlan érdemeket szerzett az építészeti örökség megőrzése terén.  A Vasúttársaság régi és új épületeinek magas építészeti és formatervezési követelményei szolgálnak bizonyítékul arra, hogy megérdemelten kapták meg a díjat.  A legjobb példa erre Svájc középső részén található Zug városának új vasútállomása, illetve a főváros, Bern és a másik nagyváros, Basel állomásai. A zürichi és baseli állomások váltóházai és a genfi vasútállomás szerelőépülete ugyanígy a svájci építészeti formatervezés jellegzetes darabjaiként lettek kiemelve az Örökségvédelmi Társaság közleményében.

 

A díjat odaítélő társaságot más infrastrukturális befektetések is lenyűgözték, mint például a hidak, alagutak és vágányok - melyek az ország kulturális örökségének szerves részét adják - karbantartása és felújítása terén végzett munkálatok. A díj odaítélésekor komolyan odafigyeltek arra is, hogy a vasúttársaság fontos céljának tartja a több mint egy évszázados vasúti épületek megőrzését. 

A vasúttársaság örömmel fogadta a kitüntetést: "Egy modern szállítócég számára, mely még most is a régi épületeket használja, a díj komoly kitüntetésnek számít" nyilatkozta a társaság szóvivője. Hozzátette, hogy a díjjal járó 16800 dollárt további kulturális örökségvédelmi projektekbe fektetik. A díjat június negyedikén adják át ünnepélyes körülmények közt Zürichben. A Wakker-díjat korábban már közel 30 város és település kapta meg Svájcban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár