2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mussolini titkos családja

2005. január 28. 10:09

Fabrizio Laurenti és Gianfranco Norelli olasz-amerikai rendezők dokumentumfilmet készítettek Mussolini titka címmel, és ebben egy szívszorító dráma részleteit tárják fel eredeti dokumentumok alapján.

1915-ben, amikor Benito Mussolini már egy ideje együtt élt Rachele Guidivel, és megszületett Edda lánya is, volt egy szeretője, Ida Dalser, akinek fia született tőle. A gyereket, akit Benito Albino névre kereszteltek, a leendő Duce törvényes fiának ismerte el. A következő években azonban megpróbálta elszakítani anyjától, akit viszont elmegyógyintézetbe akart záratni. Ez a politikus Mussolininek nem sikerült, a diktátornak azonban igen. Idát 1926-ban záratta az őrültek házába, először Trentóban, majd Velencében, ahol 11 évvel később meghalt. Benito Albinót, aki soha nem találkozhatott anyjával, 1935-ben szintén őrültnek nyilváníttatta és a milánói Monbello elmegyógyintézetbe küldte. A fiú ott halt meg 26 éves korában és Limbiatéban nyugszik egy közös sírban.

 

A film készítői nyilvános és magánarchívumokban, az érintett pszichiátriai intézmények levéltáraiban kutathattak. Az iratok között a legmegrázóbbak a levelek, amelyeket az osztrák származású Ida a szigorú ellenőrzést kijátszva el tudott küldeni rokonainak, a hatóságoknak, XI. Pius pápának, sőt, magának Mussolininak is. A levelekben az asszony irgalmat kér fia és a maga számára. A levelek nem tanúskodnak semmiféle elmebajról - írja az olasz Corriere della Sera című napilap.

 

A film azt is bemutatja, mennyi embernek kellett közreműködnie, hogy Mussolini titka titok maradjon, hogy megőrizhesse a közért fáradhatatlanul dolgozó, családját imádó vezér imázsát. Cinkos volt testvére, Arnaldo, a Popolo d,Italia című lap mindenható igazgatója, a trentói prefektus, a helyi fasiszta hierarchia, az orvosok, a szomszédok. Külön említésre méltó Giacomo Minella, akit a film készítői megtaláltak és interjút készítettek vele. Ő volt a fiú kollégája a genovai tengerészeti iskola távírász tanfolyamán és vele ellenőriztette Mussolini a fiát. Minella a 30-as évek elején Kínában szolgált Benitóval és segítette drámája feldolgozásában. De ma is sír, amikor felidézi, hogyan használták fel "őrző ebként" legjobb barátja mellett.

 

A filmet a RAI olasz közszolgálati televízió mutatta be.

 

(MTI - Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár