2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fény derül a CIA náci titkaira

2005. február 15. 11:34

Az amerikai kongresszus prominens személyiségei CIA-akták nyilvánosságáért kűzdenek.

Az 1998-ban a Holokauszt-dokumentumok titkosításának feloldásáért hozott törvény hatálya alatt a CIA a rendelkezésre álló nyolc millió aktából már 1,25 milliót feloldott a titkosítás alól. A most sorra kerülő papírok szerint valószínűleg több prominens náci személy a második világháború után különböző titkosszolgálatokkal (így az amerikaival is, mely ekkor még az OSS, azaz The Office of Strategic Services nevet viselte) működtek együtt.

Ismert például, hogy a hidegháború során a korábban fontos pozíciót betöltő náci politikus, Klaus Barbie a nyugati hírszerzések számára kémkedett, amíg Franciaországban elkapták, és emberiségellenes bűncselekmények miatt bíróság elé állították.

 

A most készülő törvényjavaslatról DeWine szenátor azt nyilatkozta az Associated Pressnek, hogy "még mindig vannak a nácik és a CIA együttműködésére utaló információk azokban a dokumentumokban. Most viszont nyilvánosságra kell hozni ezeket az adatokat. Azóta már több mint 50 év telt el, és nincs rá már semmi ok, hogy továbbra is titokban maradjon".

A törvényt kezdeményező szenátorok a továbbiakban a CIA szakértőivel tanácskoznak, és ha nem születik megállapodás, akkor egy szenátusi vizsgálóbizottságot állítanak fel, hogy kiderítse az akták titkosságának további okait. A CIA szóvivője szerint készek eleget tenni bizonyos dokumentumok meghatározott feltételek szerinti publikálásának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár