2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Churchill-múzeum nyílt Londonban

2005. február 14. 12:53

Winston Churchill múzeum nyílt csütörtökön Londonban abban a bunkerban, ahol a híres brit politikus II. világháború, így a német légitámadások alatt miniszterelnöki teendőit intézte.

Korábban


Churchill-dosszié: a legnagyobb brit a napihírekben

A szigetlakók által a legnagyobb britnek választott Winston Churchill a történelmi napihírekben éppoly élő figura, mint amilyen életteli volt akkor, amikor a második világháború központi szereplőjeként az egyik legfontosabb világpolitikai személyiséggé emelkedett. Folyamatosan frissített cikkgyűjteményünkben a múlt század egyik legnagyobb alakjáról szóló híreinket gyűjtjük össze.

Egy kiállítási tárgy

 
Az emlékhelyet, amelyet 40 évvel a legendás politikus halála után létesítettek, II. Erzsébet angol királynő nyitotta meg. A bunkermúzeumban látható az 1874-től 1965-ig élt történelmi személyiséggel kapcsolatos 170 kiállítási tárgy, számos dokumentum, filmrészlet és kép. Bemutatnak az államférfi magánéletéhez kötődő jó néhány személyes tárgyat, dokumentumot is, amelyek kiállításával az a deklarált cél, hogy bepillantást engedjenek a "Churchill-legenda" mögé. Láthatók például a későbbi kormányfő 1880-as évekből származó iskolai bizonyítványai, szerelméhez, Clementine-hez írott levelei, de ott van az a pisztoly is, amelynek segítségével 1899 decemberében Churchill megszökött egy dél-afrikai börtönből, ahová azért zárták, mert fiatal újságíróként az akkor dúló búr háborúról tudósított.

 

A múzeum, amelynek létrehozása 9 millió euróba (több mint kétmilliárd forintba) került, s tervezése kilenc évig tartott, a Churchill-család tevékeny közreműködésével jött létre, amennyiben a családtagok számos tárgyat bocsátottak rendelkezésre. "Felemelő ez a nap egész családunk, de az egész ország számára is. Remélem, főként fiatalok jönnek majd el ide" - mondta a nagy politikus unokája, akit szintén Winston Churchillnek hívnak. A megjegyzés nyilván ara is vonatkozott, hogy egy közelmúltbeli, 15 évesnél fiatalabbak körében végzett felmérés alkalmával a megkérdezettek 15 százaléka úgy vélte, hogy " Churchill ismert ingmárka", mert az ifjú britek nyilván egy azonos nevű céggel tévesztették össze az egykori államférfi nevét.

 

(MTI - Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár