2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szép Heléna palotája?

2002. március 30. 00:48

`Egészen biztos vagyok abban, hogy a Homérosz által megénekelt Menelaosz király palotáját találtam meg` - nyilatkozta Theodore Spyropoulos régész.

Theodore Spyropoulos régész úgy véli, megtalálta azt a palotát, ahonnan Szép Helénát elrabolták. A görög kutató több mint húsz éve ásatja a mai Spártától északra eső, Pellana közelében lévő lelőhelyet, és ez idő alatt egy Kr. e. 1200-ból származó hatalmas épület alapjait tárta fel.


Éppen a méretek miatt vélhető, hogy az épület palota volt. "Egészen biztos vagyok abban, hogy a Homérosz által megénekelt Menelaosz király palotáját találtam meg" - nyilatkozta a régész. Homérosz eposzában, az Odüsszeuszban Menelaosznak Spárta királyának a felesége a szépséges Heléna volt. A nőt éppen Menelaosz vendége, a trójai királyfi, Paris szöktette el. Menelaosz ezért indított hadjáratot Trója ellen.

A most feltárt épület a saját korában a környék legnagyobb épülete lehetett. Jól látszanak az odavezető ókori utak nyomvonalai is. Tízszer nagyobb bármelyik környékbeli lelőhelynél, beleértve a bronzkori görög civilizáció fővárosát, Mükénét is.

David Blackman, a British School at Athens igazgatója szerint azonban több bizonyítékra lenne szükség ahhoz, hogy tényként lehessen leszögezni, Menelaoszé volt a palota. Ugyanakkor hozzátette azt is, "valóban nincs semmi ehhez fogható a környéken, amelyről feltehető lenne, hogy Menelaosz palotája lehetett egykor, csak ez a lelőhely". Közvetlen bizonyíték azonban nem került elő ezzel a hipotézissel kapcsolatban.

Egyelőre arra sincs magyarázat, miért állt volna a király palotája Spártán kívül, a várostól jóval északabbra.

Homérosz az Odüsszeiában egyébként azt is leírja, hogy Heléna, elborzadva a több éven át tartó háborúskodástól és a kiontott vértől, amelyet ő okozott, visszatért Menelaoszhoz abba a palotába, amelyből elszökött.

Élet és Tudomány

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár