2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Végre kiderül, hogy halt meg Tutanhamon

2005. február 25. 12:11

Az Egyiptomi Kulturális Örökségvédelmi Tanács a 2005 januári CT-vizsgálat eredményeit március elején publikálja.

Korábban

Felnyitották Tutanhamon szarkofágját
Az Egyiptomi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezetője, Zahi Hawass irányítása alatt álló kutatók a fáraó halálának rejtélyére szeretnének megoldást találni a múmia CT vizsgálatával.

Világkörüli turnéra indult Tutanhamon
Négy várost érintő kiállítás-sorozatot tartanak jövőre az Egyesült Államokban.

Tutanhamon sírjának titkai
2004. november végén egy Tutanhamon múmiáján végzett röntgenvizsgálat állapítja meg a fáraó betegségeit, halálokát, valós korát. 2005 május 1-ig pedig felbecsülhetetlen értékű 3300-3500 éves műkincsek láthatók a Tutanhamon, a másvilág aranya címmel a bonni szövetségi szépművészeti múzeumban rendezett kiállításon. A közelgő vizsgálat és az új kiállítás kapcsán felidézzük a Tutanhamon sír feltárásának történetét.

Ki ölte meg Tutanhamont?
Tutanhamon fáraó szarkofágját 1924. január 3-án lelte meg Howard Carter angol régész a luxori Királyok Völgyében. Többé úgy tűnik már az sem titok, milyen volt minden idők legismertebb egyiptomi fáraójának valóságos arca. Brit és új-zélandi tudósok ugyanis elkészítették Tutanhamon háromdimenziós digitális arcmását, eljárásuk pedig végig követhető a londoni Science Museum virtuális kiállításán.

A kutatók reményei szerint március elejére végeznek az utolsó tesztvizsgálatok elemzésével és kiderülhet, hogy az ifjú Tutanhamon valóban gyilkosság áldozata volt-e. A Múlt-koron már többször idézett Zahi Hawass, az Egyiptomi Kulturális Örökségvédelmi Tanács vezetője úgy nyilatkozott a Reuters-nek, hogy a múmián végzett röntgenvizsgálat tisztázza a koponyában talált csontszilánk szerepét is egy esetleges fáraó elleni gyilkosságban.

 

 

"A koponyán lévő lyuk, amiről olyan sokat beszélnek, nos ez az, amiről mindent pontosan el kell mondanunk a nagyközönségnek és az egyiptológiának. És ehhez meglehetősen sok időre van szükség" - mondta el Hawass. "A vizsgálatokat március elején fejezzük be és az eredményeket is ekkor tesszük közzé."

 

Az Egyiptomban komoly szakmai és pénzügyi vitákat kiváltó CT-vizsgálatokat januárban végezték el. A vita nagyrészt a vizsgálati csoport személyi összetételéről és finanszírozásáról szólt, de komoly összetűzésekre került sor az egyiptomi sajtóban annak kapcsán is, hogy Hawass kivel kötött exkluzív szerződést a tévés sugárzásra. A legtöbben a National Geographicot sejtették a háttérben, ám Hawass cáfolata a feltételezéseket, egyúttal bejelentette, hogy az egyiptomi állami televízióval kötött megállapodást.

 

A speciális szkennerben elkészített fotók ezután alapos elemzésre kerültek. "Sok minden történt Tutanhamon életében és az azóta eltelt évezredek során a múmiájával. Most végre minden kérdést meg fogunk válaszolni" - mondta el Hawass. Az egyiptomi patológusokból és antropológusokból álló csoporthoz olasz és svájci szakértők csatlakoznak, hogy megfejtsék az elátkozott múmia halálának okát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár