2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Napóleon hadihajóját

2005. február 25. 10:28

Egyik kétárbocos vitorlásának maradványait a közelmúltban találták meg az olaszországi Lignano Sabbiadorótól mintegy hét mérföldre.

Korábban

Napóleon csapnivaló helyesírása
Kétszáz évvel azután, hogy Bonaparte Napóleon Franciaország császárává koronáztatta magát, memoárjának kézírásos vázlata - helyesírási hibákkal tűzdelve - rekord áron kelt el egy párizsi árverésen. A tizenhárom oldalnyi emlékirat, a 19. századi hajnalának diadalairól és vereségeiről egy svájci gyűjtőhöz került, 250000 euróért.

Napóleont ma is vitatja a világ
A bicentenáriumot ünneplő Franciaország - írja az AFP hírügynökség - még nem tudott megszabadulni sem a zavartól, sem a varázstól, amelyet ez a legendás és nyomasztó személyiség mindmáig gyakorol rá. Különösen érezhető ez Párizs európai partnereinek vonatkozásában, amelyeket annak idején a császár leigázott.

Titokzatos Napóleon-kori hadihajót találtak a velszi partoknál
A 200 évvel ezelőtti francia inváziós flotta egyik elsüllyedt hajójának roncsaira bukkantak a velszi partoknál. Ha ténylegesen hitelesítik a Pembrokeshire-i partoknál tett felfedezést, akkor a velszi történelem egy újabb fejezetét kell majd megírni.

Hibák Napóleon koronázásában
I. Napóleon császár 1804. december 2-i `önmegkoronázásának` bicentenáriuma alkalmából az eseményt megörökítő David-festmény figyelmes megtekintését ajánlja a párizsi Louvre múzeum. Jacques-Louis David A koronázás című 10x6 méteres műve, amelynek állandó kiállítási helye a versailles-i kastély, bár megtörtént ceremóniát ábrázol, a valóság iránti hűségről több vonatkozásban megfeledkezett, vagy pedig a művészt `megfeledkeztették`.

2,4 millió fontért keltek el a Napóleon-relikviák a Fontainbleau-i kastélyban
Közel 800 Napóleonnal kapcsolatos emléktárgy került kalapács alá a Párizs déli részén található Fontainbleau-i kastélyban egy három napos árverés során.

A Mercure-t 1805-ben kezdték építeni Genovában, Sané, Napóleon leghíresebb mérnökének tervei alapján és egy évvel később fejezték be. A 32 méter hosszú, 9 méter széles, 18 ágyús vitorlásnak kísérő, felderítő és összekötő feladatokat szántak. 1821. február 21 éjszakáján a 74 ágyús Rivoli kísérőjeként indult ki a Mercure Malamocco kikötőjéből, de a 74 ágyús Victorious és a 18 ágyús Weasel angol hajók már vártak rájuk. A Mercure 40 perces tűzharc után felrobbant, valószínűleg a lőszertárát találták el és elsüllyedt a Rivoli is. Kétszázötvennégy ember halt meg, 365-en megsebesültek és 304-en fogságba estek - írja az olasz Corriere della Sera című napilap.

 

A Mercure maradványait azután kezdték keresni, hogy egy halászhajó hálója beleakadt egy ágyúmaradványba. A búvárok rátaláltak a hajótest egy darabjára, ennek érdekessége, hogy a vízvonal alatti része a kor szokásainak megfelelően rézzel van borítva. Találtak továbbá a XVIII. század vége és a XIX. század első fele között használt rövid csövű, nagy kaliberű ágyúk maradványait, amelyekből négyet már ki is emeltek. A velencei Arzenálban vannak elhelyezve, a leendő hajómúzeumban. Könnyű, hatékony fegyverek voltak és a szakemberek szerint valószínűleg az egyetlen előkerült példányok egész Európában. Egy előkerült fémjelzőből megállapítható, hogy a Du Creusot királyi öntőműhelyben készültek. A leletek között szerepelnek még különböző kaliberű lőszerek, szegecsek, csigahengerek. A kutatás további relikviák után még folyik.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár