2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Nazca-vonalak elődei

2005. március 3. 10:36

A híres nazcai, emberi és állati figurákat megjelenítő óriási sziklarajzoknál régebbieket fedeztek fel a Peru déli részén fekvő Palpában a kutatók.

Korábban

Pusztulnak a Nazca-vonalak
Felelőtlen turisták, a kormány nemtörődömsége, illegális aranybányák és hivatalos szemétlerakók is veszélyeztetik a titokzatos perui Nazca-vonalakat. Az Associated Pressre hivatkozva amerikai és angol lapok is beszámoltak arról, hogy rohamosan pusztulnak a perui Nazca-fennsík hatalmas ábrái.

Vízforrásokra utalhatnak a Nazca-vonalak
A legújabb régészeti kutatások szerint vízforrások lelőhelyét jelölik a perui Nazca-vonalak néven ismert rajzolatok a Limától délre húzódó sivatagban.

Isla Cuadrado régész elmondta a lapnak, hogy a közelmúltban feltárt rajzok a i.e. 600 és 1000 közötti Paraca kultúra idején keletkeztek, annak késői fejlődési szakaszában. A mintegy félszáz kőbe vésett rajz közül egyesek 14-20 méteres nagyságúak, embereket (királyi család), állatokat (madarak, majmok, ragadozók) és istenségeket ábrázolnak.

 

 

A C-14 izotóppal végrehajtott mérések szerint a paracák jóval a nazcák előtt vésték kőbe óriási alakzataikat, geoglifáikat. A tudósok hat éve kutatják a Limától 325 kilométerre délre lévő térséget. A nazcai óriás rajzolatok Peru egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetességét képezik, a 450 négyzetkilométeres terület, amelyen találhatók, 1994 óta az UNESCO világörökség-listáján szerepel.

 

Az őslakosok által a sivatagos fennsíkba vésett rejtélyes Nazca-vonalak nem csupán művészi alkotások, hanem sokak feltevése szerint gyakorlati célokat szolgálhattak, például legalábbis egy részük föld alatti víztartalékok helyét jelölte meg. A Nazca-vonalakat a Peru délnyugati részén levő sivatagos területen a mintegy 15002000 éve, az inka hódítást megelőzően i.e. 100 és i.sz. 600 között ott virágzó Nazca-kultúra népessége hozta létre.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár