2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rothermere gratulált Hitlernek

2005. március 3. 14:09

Rothermere 1939-ben levélben gratulált Adolf Hitlernek Csehszlovákia annektálásáért, és Románia elleni hasonló lépésre bíztatta.

A levelet, amelyet Rothermere, kora egyik sajtócézára, a Daily Mail című napilap tulajdonosa írt, a brit titkosszolgálat fogta el, miközben az arisztokrata által alkalmazott német ügynököt figyelték. Rothermere náci szimpátiái ismertek voltak már a II. világháború előtt és a vikomt támogatta Neville Chamberlain brit miniszterelnöknek a Hitler megbékéltetésére irányuló politikáját. A sajtómágnás, a Daily Mail jelenlegi tulajdonosának dédapja Stephanie Hohenlohe-Waldenburg-Schillingfürst német hercegnőt bízta meg annak idején, hogy segítsen neki a Führerrel és más náci vezetőkkel való kapcsolatfelvételben.

 

Lord Rothermere Hitlerrel

 

1933-ban, Hitler hatalomra jutásának évében az MI6, a brit hírszerzés jelentése szerint francia kollégáik dokumentumokat fedeztek fel a hercegnő párizsi lakásában, amelyek arra utaltak, hogy Stephanie egyben a nácik fizetett ügynöke is. A dokumentumok szerint az volt a feladata, hogy vegye rá Rothermere-t a Lengyelországgal szemben az I. világháború után elvesztett területek visszaszerzését célzó német kampány támogatására. Rothermere és Stephanie 1938-ban szakítottak, a brit vikomt nem fizetett neki többet, a hercegnő viszont szerződésszegésért beperelte őt. Egy évvel később brit elhárítók elkobozták azokat a perhez szánt dokumentumokat, amelyeket Stephanie ügyvédjénél találtak. Ezek között bukkantak rá Rothermere Hitlernek szóló gratuláló levelére.

 

Rothermere vikomt, eredeti nevén Harold Sidney Harmsworth (1868-1940) még a XIX. század végén hozta létre sajtóbirodalmát. Az I. világháború idején Lloyd George kormányában légügyi miniszter volt. 1927 júniusában a Daily Mailben Magyarország helye a nap alatt című egész oldalas cikkben bírálta a trianoni békeszerződést, majd propaganda-kampányba kezdett Igazságot Magyarországnak (Justice for Hungary) jelszóval. Azt javasolta, hogy a döntően magyarlakta határ menti zónákat csatolják vissza Magyarországhoz, hogy elkerüljék az utódállamok közötti háborút. Fellépésével nagy népszerűségre tett szert Magyarországon, de a figyelemfelkeltésen kívül többet nem tudott elérni.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár