2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kicsomagolták a kopt műkincseket

2005. március 9. 09:50

Megérkezett Budapestre az a 129 nagy értékű műkincs, amelyet A fáraók után - a kopt művészet kincsei Egyiptomból című tárlaton mutatnak be a Szépművészeti Múzeumban; a műtárgyak egy részét kedden megtekintette Bozóki András kultuszminiszter.

Az év múzeumi szenzációjának ígérkező, két hónapig látható kiállítás megnyitója az idén 25 éves Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóeseménye lesz március 18-án. A 21 millió dollár értékűre becsült egyiptomi emlékek mellett mintegy hetven, Budapesten őrzött műtárgyat is bemutatnak a Szépművészeti és az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből a kopt művészet kincseiből válogató tárlaton. Bozóki András megtekintette a kiállítás előkészületeit; a magyar fővárosba szállított, már kicsomagolt fa- és kőfaragványok, töredékek, bronzedények, szövetek, oszlopfők, falfestmények és ikonok közül a kisebb műkincseket az oszlopcsarnokot jelképező Dór teremben posztamentumokon elhelyezett vitrinekben, irányfényekkel megvilágítva állítják ki.

 

 

Török László, a tárlat kurátora a miniszternek megmutatta a Szohági Fehér Kolostor 40 centiméteres díszes bronzkulcsát az 500-520-as évekből. Bozóki András és a sajtó képviselői két sírépítmény faragványát, egy I. századi Appoló-, illetve egy IV. századi nílusi tájábrázolást, valamint egy olyan fafaragványt is láthattak a VI. századból, amely egy keresztény templom mennyezetgerendáját díszítette.

 

A Szépművészeti Múzeum a görög, majd a bizánci befolyás alá került Egyiptom művészetét tárja a látogatók elé. Az i.e. 4. és az i.sz. 7. század között, az említett kultúrák keveredéséből született meg a kopt művészet. A kiállítás tervét Török László akadémikus, a kopt művészet nemzetközi hírű kutatója állította össze - olvasható a múzeum sajtóanyagában. Az ismertető szerint a templomokból és kolostorokból származó oszlopfők és falfestmény-töredékek mellett a tárlat szenzációja egy mostanáig jóformán ismeretlen, két oldalán festett, körmenetekben használt ikon a VI. századból.

 

Mint az MTI a múzeum kommunikációs osztályától megtudta, az összesen ezer kilogramm súlyú műkincseket repülővel, tizenegy különleges, úgynevezett termoládában szállították Budapestre a leggazdagabb egyiptomi gyűjteményekből, a Kairói Kopt Múzeumból, az Alexandriai Görög-Római Múzeumból és az Alexandriai Nemzeti Múzeumból. A műtárgyakat külön erre az alkalomra válogatták össze, legtöbbjük most látható először külföldön.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár