2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Freskó a vakolat alatt

2005. március 25. 10:32

Az Európai Unió 800 millió forintos támogatásával 2006 végéig megújul a Mátra Múzeumnak otthont adó gyöngyösi Orczy-kastély; a Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programja keretében megvalósuló rekonstrukcióról szóló szerződést szerdán Gyöngyösön írták alá. Közben néhány falrész alól csodálatos freskó részletek kerültek napvilágra. Kb. 3 hónap múlva elklezdődhet a teljes feltárás. Ott jártunk a helyszínen!

Korábban

Freskókat találtak a vakolat alatt Gyöngyösön
Csatajeleneteket és tájakat ábrázoló XVIII. századi freskókat találtak a muzeológusok a Mátra Múzeumnak otthont adó gyöngyösi Orczy-kastély rekonstrukciója során.

TEKINTSE MEG GALÉRIÁNKAT!
A 2004 és 2006 közötti Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programja több mint 100 milliárd forint felhasználását teszi lehetővé. A hivatalhoz eddig mintegy 1500 pályázat érkezett, amelyek közöl 151 esetében 40 milliárd forint megítéléséről született döntés - mondta Kolber István regionális fejlesztésért felelős miniszter.

 

A kulturális beruházások sorában az Orczy-kastély felújítása mellett a politikus megemlítette a pécsi ókeresztény sírkamrák rekonstrukcióját, illetve Balatonfüred reformkori városmagjának a rehabilitációját. Hiesz György, a település polgármestere elmondta: az épület és a város tüdejének számító kéthektáros kastélykert tejes rekonstrukciója mintegy 2,5 milliárd forint felhasználását igényli. A most kezdődő fejlesztés ennek a programnak az első lépcsője.

 

A rekonstrukció szükségesé teszi az épületben található, a város történetét és a Mátra természeti értékeit bemutató Mátra Múzeum ideiglenes átköltöztetését - közölte. Az eredetileg barokk kastély építését 1708-ban kezdte meg az Orczy-család; az épületet 1826-ban klasszicista stílusban építették át.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár