2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Internetre került az amerikai alkotmány egyik atyjának levelezése

2005. március 30. 10:21

Az `Alkotmány atyjának` is nevezett James Madison leveleinek kiadására hosszú huzavona után, komoly közéleti nyomásra került sor.

The James Madison Papers

A levelek fontosságát jelzi, hogy köztük vannak azok is, melyek akkor keletkeztek, mikor az első Szövetségi Kongresszuson azért szólalt fel, hogy az akkor épphogy frissnek számító Alkotmányban 19 változtatást hajtsanak végre. A levelek bepillantást engednek ezen 19 pont kialakulására, megfogalmazódására, így az amerikai történelem alapdokumentumának tényleges születési mechanizmusába nyerhetünk bepillantást. Ezek közül 10-et meg is szavaztak, melyek az amerikai alkotmány első módosításai, és ilyen arányú változtatásra azóta sem került sor.

 

Az Amerikai Kongreszusi Könyvtár egyik aloldalán március közepe óta érhető el a James Madison Papers nevet viselő gyűjtemény, melyben nagyjából 12000 oldalnyi levelezés található meg digitális formában. Az eredeti levelek fakszimiléi mellett tanulmányozhatók azok átírt szöveges verziói is. A Kongresszusi Könyvtárban megőrzött levelek közül némelyiket különleges kóddal írták meg, így ezek esetében a magyarázatok a desifrírozást segíthetik. Ilyenek többek közt a Thomas Jefferson elnöknek megírt levelek is, akinek elnöki terminusa alatt Madison külügyminiszterként (1801-1808) szolgált.

 

Az internetes gyűjteményben ott vannak még Madisonnak az alapító atyákhoz, így például George Washingtonhoz, Alexander Hamiltonhoz és James Monroe-hoz írt levelei is. Különösen érdekesek például az 1787-es alkotmányozó konvención írt jegyzetei, ahol nyomon követhetők az alkotmány megszövegezésének lépései is, illetve némileg később elolvashatók a ratifikáláskor feljegyzett gondolatai is.

Az egyik levél

Madison természetesen a külügyminiszterségnél magasabb pozíciót is betöltött: az Egyesült Államok negyedik elnökeként két terminuson át (1809-1817) szolgált, így a netes adatbankban is megtalálható ekkor írt leveleiben részletesen beszámol például az 1812-es brit invázióról (ez az 1812-es háború, mely 1812-15-ig tartott), mikor az angolok porig égették a Fehér Házat, a Capitoliumot és majdnem egész Washingtont, így neki és feleségének, Dolley-nak hajóra szállva kellett menekülniük.

 

A dokumentumok közt egyedi ritkaságok is fellelhetők. Ilyen például a Jefferson által 1776-ban megszövegezett Függetlenségi Nyilatkozat egyik első és eredeti példánya is, melyben a nyilatkozat még komoly kirohanást intéz III. György ellen,- hogy az leállítsa a rabszolga-kereskedelmet- ám ezt (és még sok más apróságot is) a Kongresszus Jefferson nagy bánatára töröltette a szövegből.

 

A levelek a kutatók és más érdeklődő olvasók számára már régóta elérhetők, ám azokat eddig csak Washingtonban lehetett tanulmányozni, most azonban mindenki szabadon böngészhet a levelek közt. Azonban nem ez az egyetlen ilyen online közzétételi munka: jelenleg további 22 elnök személyes levelezési anyagát digitalizálják, így nemsokára azok is interneten olvashatók lesznek majd. Hamarosan tehát Madison mellett Washington Jefferson, és Lincoln feljegyzései gazdagítják majd az "Amerikai Emlékezetnek" nevezett, jelenleg közel 10 millió digitális oldalra rúgó gyűjteményt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár