2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Polgárháborús emlékmű lesz Franco tábornok mauzóleumából?

2005. március 30. 10:15

A spanyol kormány fontolóra vette azt a kezdeményezést, hogy a néhai fasiszta diktátor mauzóleumát a polgárháborúban elesettek emlékművévé alakítsa át.

Korábban

Franco szobrát eltávolították Madridból
Bár Francisco Franco követői és hívei a mai napig tisztelegnek a diktátor szobrának helyén, a 45 éven keresztül a madridi San Juan de la Cruz téren található szobrot múlt héten csütörtökön hajnalban közéleti nyomásra elszállították.

Spanyol belviszály Franco halállistái körül
Spanyolország új szocialista kormánya beleegyezett, hogy Franco `halállistáit` visszaszállítsák eredeti helyükre, Katalóniába. Azokról a levéltári dokumentumokról van szó, melyek a Francoval 1936 és 1939 között szemben álló köztársaság-pártiak, szocialisták, anarchisták, szabadkőművesek neveit tartalmazzák.

Előkerült a spanyol polgárháború elveszett krónikája
A spanyol polgárháború egy angol tudósító által írt leghitelesebb és legértékesebb leírása kinyomtatása után elveszett, ám a múlt héten újra megjelentették.

Francisco Franco

Több mint harminc ilyen értelmű javaslat érkezett pártoktól és polgári egyesületektől a madridi kormányhoz - írták a keddi spanyol lapok. Az úgynevezett Elesettek völgyében található Franco-mauzóleum nem szolgálhatja többé a fasizmus és a totális diktatúra dicsőítését - jelentette ki Jaime Bosch szenátor, a katalán baloldali párt (ICV) képviselője. Állítása szerint a madridi szocialista párti kormány egy zárt ülésen készségét fejezte ki a létesítmény átalakítására.

 

Francisco Franco tábornok, aki 1939-től 1975-ben bekövetkezett haláláig kormányozta Spanyolországot, a Madrid környéki hegyekben található völgyben építtette meg saját emlékművét. A hatóságok az építkezéshez nagyszámú politikai fogoly és polgárháborús elítélt kényszermunkáját is igénybe vették; az építők közül sokan meghaltak a munkálatok során. A néhai "caudillo" halálának napján (november 20.) minden évben számos Franco-hívő jelenik meg a mauzóleum előtt.

 

Az utóbbi hetekben Madridban és Guadalajarában is eltávolították helyéről a fasiszta diktátor lovas szobrát; a fővárosban ez volt az utolsó köztéri Franco-szobor. Ezzel kapcsolatban a konzervatív ellenzék azt vetette a kormány szemére, hogy fölszakítja a régi sebeket, és tönkreteszi a diktatúrából a demokráciába való békés átmenet légkörét.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár