2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ukrajna visszaadja a holland hadizsákmányt

2004. április 26. 03:43

A rajzokat 50 évig egy kijevi múzeum alagsorában tárolták. Hollandiából először a nácik rabolták el őket, állítólag egyenesen Hitler személyes gyűjteményébe kerültek volna. 1947-ben a vörös hadsereg tette rá a kezét a kollekcióra, és a képeket a Szovjetunióba szállították.

Korábban

Hazatérhetnek a műkincsek
Az orosz kulturális minisztérium a napokban fejezi be weboldalának készítését (lostart.ru), amely azoknak a műkincseknek a katalógusait tartalmazza, amelyek a II. világháború után a Szovjetunióba kerültek.
A spanyolok visszaadnák az orosz hadizsákmányt
Egy kereszt visszaadásáról folynak a tárgyalások Spanyolország és Oroszország között. Ha a felek megegyeznek, a templomdísz visszakerülése a II. világháború kísértetein való felülemelkedés szimbóluma lehet.

A kincseket Leonyid Kucsma ukrán elnök hivatalosan is megmutatta Jan Peter Balkenende holland miniszterelnöknek a kijevi Marinszkij-palotában tartott ünnepségen. `Most már a saját szemünkkel is láthatjuk azokat a csodaszép alkotásokat, melyeket eddig elveszettnek gondoltunk. Még sokkalta szebbek, mint hittük` - mondta a holland kormányfő.


A 139 kép mindegyike a Koenigs-gyűjteményből származik. Ezt a kollekciót a világ legértékesebb képzőművészeti együttesei között tartják számon. A hollandok régóta próbálták kideríteni a gyűjtemény sorsát, de csak tavaly derült fény arra, hogy a képek részben Ukrajnába kerültek. A javarészt 15. és 16. századi mesterek munkáit tartalmazó kollekción még az eredeti csomagolás is rajta volt, a második világháború után közvetlenül rájuk ütött vörös pecsétekkel együtt. A visszaadott képek mind német mesterek munkái. Az egyik legértékesebb darab az ifjabb Hans Holbein hat apostolt ábrázoló képe.

Mikor a holland miniszterelnök azt kérte Ukrajnától, hogy a képeket adják vissza, Kucsma habozás nélkül beleegyezett. "Szerintem az ukránok számára semmiféle elégtétellel sem szolgál, hogy a képek egy múzeum alagsorában hevernek" - mondta az ukrán elnök. "A második világháború után aláírt nemzetközi szerződések értelmében a hasonló kincseket egyébként is vissza kell adni az eredeti tulajdonos országnak." Kucsma megjegyezte, hogy a visszaadás nem tekinthető politikai lépésnek, ám a holland miniszterelnök elismerte: a visszaadás után biztosan javulnak a kétoldalú kapcsolatok.

Bár a gyűjtemény elképesztően értékes, sohasem állították ki a Szovjetunióban. Ukrajna is csak az utolsó pillanatban teszi ezt meg, júliusban ugyanis a képek már a rotterdami Boijmans Van Beuningen Múzeumban lesznek láthatók. "A ritka kincsek, melyekről azt hittük, már sosem látjuk őket viszont, hazatérnek Hollandiába" - kommentálta az esetet a holland kormányfő. "A Koenigs-gyűjtemény nagyon sokat jelent a holland népnek, sokkal töbet, mint a több tízmillió euró, amit a képek érnek."

A Koenigs-gyűjtemény azonban még mindig nem tejes. Már több mint 10 évve ezelőtt kiderült ugyanis, hogy a kollekció több mint 300 darabjának az útja Moszkvába vezetett, az orosz kormány azonban nem hajlandó visszaadni őket - olvasható még a BBC News Online tudósításában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár