2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Vatikánon belülről szervezték a pápa elleni merényletet?

2005. április 7. 10:49

A II. János Pál pápa elleni 1981-es merényletet elkövető Ali Agca azt állítja egy nemrég megjelent nyilatkozatában, hogy `a Vatikánon belül is voltak bűntársai - papok és bíborosok`.

Korábban

A KGB rendelte meg a pápa elleni merényletet
Az egykori Stasi irattárában talált dokumentumok arról tanúskodnak: a II. János Pál pápa ellen elkövetett 1981-es merénylet mögött a szovjet KGB állt, mely bolgár ügynököket bízott meg a feladattal - olvasható egy olasz napilapban.

Elhunyt II. János Pál pápa
A legek pápájaként is emlegetett egyházfő 1978. október 16-án lett a Vatikán 264. főpásztora. Fiatalon nagyon sokat sportolt (evezett, síelt, hegyet mászott), de érdekelte a színjátszás is. Végül a vallást választotta. Túlélt egy sikertelen merényletet, ám egészségi állapota mégis gyorsan romlott a 90-es években jelentkező Parkinson-kórnak köszönhetően. Hosszú betegség után 84 éves korában hunyt el.

Agca könyve

A La Repubblica című olasz napilapban szerdán megjelent nyilatkozata szerint `papok és bíborosok segítsége nélkül sohasem követhette volna el tettét, a Vatikán felelős a pápa elleni merényletért, az ördög e falak mögött lakozik`. A Szürke farkasok elnevezésű török terrorszervezethez tartozó Mehmet Ali Agca, aki 2000-től török börtönben, Isztambulban tölti a reá kiszabott életfogytiglani börtönbüntetést, könyvet ír tettéről. Már 150 oldalon túl van, s várhatóan két hónapon belül elkészül művével, amelyben `mindent fel kíván tárni`.

 

 

A La Repubblicának nyilatkozva újólag arról beszélt, hogy "isteni jelre" lőtt a pápára, azon a napon, 1981. május 13-án "senki sem állt mögötte, senki sem tudott tervéről". A logikai ellentmondásra, amely ez utóbbi kijelentés és "a vatikáni bűntársakra" vonatkozó első állítása között feszül, nem adott magyarázatot nyilatkozatában.  "A közvélemény és az átlagpolgár ezernyi dologra gondolhat a szisztematikus félretájékoztatás nyomán. Mindazonáltal a hatalmi központok számára nem léteznek titkok, viszont tabuk, a végleges igazság kiderülésével kapcsolatos politikai számítások és aggodalmak igen. Akadnak olyanok, akik attól tartanak, hogy megkezdődhet a vatikáni fal szellemi leomlása, amint ez a berlini fallal is megtörtént" - idézte Agcát az olasz lap.

 

A napilap beszámolója szerint hamarosan meglátogatja Agcát isztambuli börtönében az olasz parlament úgynevezett Mitrohin-bizottságának (az egykori kelet-európai titkosszolgálatok olaszországi ténykedését vizsgáló testület) elnöke is: Paolo Guzzanti hamarosan Isztambulba, majd Szófiába utazik, hogy a Bulgáriának a német kormány által 2002 nyarán átadott, a pápa elleni merénylettel kapcsolatos Stasi-aktákat tanulmányozza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár