2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Holokauszt-múzeum Mussolini villájában

2004. április 29. 10:40

Az olasz fasiszta diktátor, Benito Mussolini egykori római villájában rendezik be a holokauszt olasz áldozatainak emlékmúzeumát - jelentette be a város polgármestere.

A Róma központjában lévő Villa Torlonia átalakítását még nem kezdék meg, bár az illetékesek 2006-ban már szeretnék átadni a múzeumot. `A helynek kétségkívül szimbolikus jelentése van` - véli Walter Veltroni római polgármester.

Villa Torlonia
A Róma városközpontjában fekvő Villa Torlonia parkját már az 1970-es évek vége óta közparkként használhatják a rómaiak. Mussolini 1922 és 1943 között, azaz uralma nagy részében lakott ebben az épületben.

Az olasz zsidók üldözése az 1938-ban hozott faji törvényekkel kezdődött. A német csapatok 1943-ban megszállták Olaszország északi és középső részét. Ezt követően mintegy 7000 zsidót deportáltak, akik közül 5910 belepusztult az üldözésbe. Rómában 2091 zsidót gyűjtöttek össze, hogy koncentrációs táborba szállítsák őket.

A múzeumban a zsidók deportálását megörökítő dokumentumok és filmek is láthatók lesznek, jelentették be a város illetékesei. A múzeum a zsidó mártírok mellett más háborús tömeggyilkosságok áldozatairól is megemlékezik majd, így 335 polgári személy 1944-es lemészárlásáról az Ardeatine barlangoknál.

Veltroni elmondta: a készülő múzeum számít a Steven Spielberg kezdeményezésére létrejött vizuális archívum gyűjteményének vonatkozó részére is. A Soá Túlélői Vizuális Történelmi Alapítvány célja az volt, hogy a holokauszt valamennyi túlélőjének történetét videószalagra rögzítse. Veltroni személyesen is felvetette az ötletét Spielbergnek, mikor az Oscar-díjas rendező néhány héttel korábban Rómában járt - írja a Haaretz az AP nyomán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár