2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ellenpápaság

2005. április 12. 12:44

A jelenleg is zajló pápaválasztás eseményei és bonyodalmai közepette felmerülhet egy már-már feledésbe merült intézmény, az egyházszakadásokkal is fenyegető ellenpápa-választás. Azóta ez a fogalom azonban már hivatalosan nem is létezik, vagy talán vannak olyanok, akik most is erre a címre pályáznának?

Akiből ellenpápa lett

Az ellenpápa-válsztások ugyanolyan szigorú szokások és rítusok szerint zajlottak, mint a pápaválasztások (hiszen hivatalosan pápaválasztások voltak), azonban egy jelentős ponton eltértek azoktól: egy meghatározott személlyel szemben választották, illetve nevezték ki őket. A pápát (így legtöbbször ellenfelét is) meghatározott testületek (kezdetben az pápai elektorok, majd a középkor végétől a bíborosi testület) választották meg. Az ellenpápákat a legtöbbször viszont egyedi döntések alapján nevezték ki, sőt volt olyan helyzet is, amikor az adott egyházi személyek önmagukat nyilvánították Szent Péter utódjának Krisztus földi helytartójának székében.

 

A legtöbb esetben az egyház zavaros időszakaiban került sor az ellenpápák megválasztására illetve fellépésére, mely időszakok gyakran estek egybe komolyabb gazdasági-társadalmi krízisekkel. Ezeket a választásokat az egyház később hivatalosan érvénytelennek nyilvánította (bár a pápaválasztó testületek a legtöbbször majdnem ugyanazokból álltak, mint akik a hivatalos pápát megválsztották). Ezért érthető az is, amikor az ellenpápát a pápaválasztók többsége vagy érvénytelenítette (mint például V. Félix pápa esetében), vagy az egész eljárást érvénytelennek nyilvánították (ahogy VII. Clement pápa esetében).

 

Az első ellenpápa a történelemben Hippolütosz (217-235) volt, akit Róma városának egy szkizmatikus csoportja I. Callixtus pápával (217-222) szemben választott meg a harmadik században. Hippolütosz aztán Szardínia bányáiba menekült a kiújuló keresztényüldözés miatt I. Callixtus utódjával, Pontianus pápával (230-235) együtt. Pontianus itt a sikeres visszatérés reménytelensége miatt lemondott trónjáról, így az ellenpápával együtt haltak meg a száműzetésben. Hippolütoszt végül halála után az egyház visszafogadta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár