2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mona Lisa új különtermet kapott a Louvre-ban

2005. április 8. 09:50

A Mona Lisa, a világ talán leghíresebb festménye egy perui építész terveinek és egy japán kereskedelmi televízió pénzügyi támogatásának köszönhetően szerdától egy 12 méter magas betonfalra helyezett üvegburában látható a párizsi Louvre külön e célra átalakított különtermében.

Korábban

Mona Lisa ötgyermekes családanya volt
Végre szinte biztosra vehető, ki volt Leonardo Mona Lisájának modellje. Bár számos találgatás látott napvilágot az évszázadok során, Leonardo egyik korai életrajzírójának lehet igaza, aki szerint Mona Lisa egy köztiszteletnek örvendő firenzei kereskedő ötgyermekes, erényes felesége volt. Úgy hívták: Lisa Gherardini.

Mona Lisa meggörbült
Romlik Leonardo Da Vinci mesterművének, a Mona Lisának az állapota - jelentették be a párizsi Louvre múzeum illetékesei. A múzeum ezért arra készül, hogy újra alaposan megvizsgálja a képet.

Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb múzeuma leglátogatottabb műkincsét a rendelkezésére álló legnagyobb és legvilágosabb termébe költöztette, amelyet négy évig alakítottak át a perui Lorenzo Piqueras tervei alapján. A Louvre adatai szerint Leonardo da Vinci (1452-1519) festményére tavaly 6 millióan voltak kíváncsiak, vagyis a múzeum látogatóinak 90 százaléka tekintette meg. Ez azt jelentette, hogy naponta mintegy 20 ezer ember vonult végig a képhez vezető hosszú galérián és tolongott az elhelyezésére szolgáló kicsiny teremben az alig 77x53 cm-es alkotás előtt.

 

 

Ezért helyezték most át a titokzatos tekintetéről és mosolyáról híres Mona Lisát a kép modelljéről és egyben francia címéről elnevezett, hatalmas "La Joconde" terem közepén kialakított, 12 méter magas, körüljárható betonfalra. Az alig 13 mm vastag falapra festett portré egy külső és belső világítással ellátott üvegburába került. A körülötte kialakított négy ablakon át beömlő természetes fény pedig még pompázatosabb környezetet teremt az 500 éves remekműnek.

 

Az átalakítás közel 5 millió eurós költségvetését - a francia kulturális közélet nagy felháborodására - nem titkoltan promóciós célból a japán Nippon kereskedelmi televízió finanszírozta.  A Louvre szakértői az átalakítás alatt végzett vizsgálatok során egyébként megállapították, hogy Leonardo da Vinci feltehetőleg nem ecsettel, hanem ujjával festette legkedvesebb művét. Négy évig dolgozott rajta, de soha nem adta át megrendelőjének, Francesco del Giocondo firenzei hivatalnoknak, a modell férjének. Később I. Ferenc francia királynak annyira megtetszett a festmény, hogy az olasz mester végül halála előtt eladta neki - így került Mona Lisa francia királyi, majd állami tulajdonba.

 

(Panoráma - Venczel Katalin, Párizs)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár