2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégis megtörtént a trójai háború

2004. május 4. 01:52

A Théba alól előkerült, lineáris B írással telerótt agyagtáblákon feltűnően gyakran fordulnak elő a Homérosz Íliászában szereplő városok és személyek. Egy angol történész szerint Szép Heléna elrablásának és a trójai háborúnak a története nem Homérosz képzeletének szüleménye, hanem valós történeti esemény lehetett.

Korábban

Szép Heléna palotája
Aki megtalálta Tróját
Kevesen tudják, hogy a német Heinrich Schliemann eredetileg kereskedő volt és csak másodsorban műkedvelő archeológus. De ez végül is lényegtelen, hiszen Trója megtalálásával végleg bevéste magát a történelem márványkönyvébe.
Megtalálták Dareiosz hajóhadának roncsait
Görög és kanadai régészek arra számítanak: feltárhatják az i. e. 492-ben Athosz hegyénél megsemmisült perzsa hajóhad maradványait. A flottát Dareiosz perzsa király indította Hellász leigázására.

Dante Gabriel Rossetti (1828-1882):
Szép Heléna
A szépséges asszony elrablásának, az érte küldött hajóhadnak és a tízéves, véres háborúnak a legendája 3000 éve tartja bűvöletben a nyugati kultúrát. Egy vezető angol történész szerint eljött az idő, hogy összerakjuk Trója valódi történét.

Bettany Hughes, aki jelenleg épp egy Hellászról szóló tévésorozaton dolgozik, azt állítja: a nemrégiben Thébában előkerült agyagtáblák fontos adatokkal szolgálhatnak Szép Heléna, Párisz és trójai háború valódi történetének felderítéséhez. Az eredetileg Homérosz Íliászában olvasható mesét eddig inkább mítosznak, mintsem valóságnak tartották. A nemrégiben Théba alól darabokban előkerült agyagtáblák viszont egészen más megvilágításba helyezhetik a történetet.

"Kétségtelen, hogy ez a felfedezés lesz az egyik kulcs Trója titkának megfejtéshez" - állítja Hughes. "A thébai agyagtáblák átvizsgálása után alighanem újraírhatjuk a bronzkori történelmet. Az így a szemünk elé táruló világ pedig feltűnően hasonlít a homéroszi eposzok világához." A lineáris B írással telirótt agyagtábla-darabkák keletkezését a tudósok az i. e. 13. századba helyezik, abba az időbe, amikor a trójai háborút jelenlegi ismereteink szerint vívták. A leletanyag még most sem teljes, hiszen egyre-másra kerülnek elő újabb és újabb tábladarabkák. "Hihetetlenül izgató az egész" - mondta Hughes. "A táblácskák csak lassan kerülnek elő, és az egész ahhoz hasonlít, mintha egy hatalmas kirakóst kéne megfejtenünk."

Bíztató jel, hogy az eddig megfejtett írásokban gyakran szerepelnek a homéroszi eposzokból ismert nevek, köztük ma már eltűnt városokéi, melyek hajókat küldtek az Agamemnón és Akhilleusz vezette flottába.

"Eddig még senki sem írt komolyan az Íliász szereplőiről: azokról az emberekről, akik életet visznek az egész történetbe" - mondta Hughes, aki évek óta dolgozik egy Szép Helénáról szóló könyvön. "Ez a lelet azért nagyon fontos, mert végre összefüggéseket fogalmazhatunk meg a három forráscsoport - a régészeti, a textuális és az irodalmi - között."
Az Íliász azt meséli el, mi történt azután, hogy Párisz trójai királyfi visszarabolta Heléna spártai királynét trójába. Az asszony férje, Meneláosz, sereget toborzott szerte Mükénében, és Akhilleusz oldalán hadat üzent Trójának. A napokban mutatják be a történetet feldolgozó hollywoodi filmet, melyben Brad Pitt alakítja Akhilleuszt, és Orlando Bloom Páriszt.

Hughes lelkesedését mindazonáltal nem osztja minden kollégája. Tom Palaima professzor, a lineáris B írás szakértője arra figyelmezet: csak akkor szabad megalapozott következtetéseket levonni a thébai agyagtáblákból, ha azokat már alaposan tanulmányozták. "A lineáris B agyagtáblák azért is fontosak, mert megtudhatjuk belőlük: a mükénéi görögök egész Kisázsiára kiterjesztették tevékenységüket, miáltal tényleg közvetlen kapcsolatba kerültek a trójaiakkal." - mondta Palaima professzor. "Az új leletek fényében egyáltalán nem tartom valószínűtlennek, hogy egyszer csak egy össz-görög hadsereg indult Trója ellen, s ez alapot szolgáltatott a legendához" - nyilatkozta a tudós a brit Independentnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár