2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sztálin és a márványsajt-összeesküvés

2005. április 11. 10:55

A sztálini Szovjetunióban vád alá helyezhettek valakit egyszerűen azért, mert olasz márványsajtot, gorgonzolát készített.

Korábban

Sztálin-emlékmű Szibériában
Sztálin-emlékművet emelnek május 9-én, a győzelem napján a kelet-szibériai Mirnij város központjában, a Győzelem terén - jelentette be szerdán a város polgármestere.

Kiadják a Sztálin által rendelt Hitler-életrajzot
Egy brit kiadó titkos Hitler-életrajzot készült megjelentetni több európai országban is. A Sztálin magángyűjteményében megtalált életrajz a kiadó szerint a Führer komornyikjának és egy SS-tiszt moszkvai kihallgatási jegyzőkönyvei alapján készült. A korábban megjelent részletek azonban hamisítványnak bizonyultak.

Sztálin nem akarta megtámadni Titót
Új bizonyítékok kerültek elő a hidegháborús szovjet tervekről: Sztálin nem támadásra, hanem védekezésre rendezkedett be a hidegháború korai szakaszában - derül ki egy friss magyar kutatásból.

A Sztálin-szobor helyén lesz az új 56-os emlékmű
Nyílt nemzetközi tervpályázatot írt ki a Miniszterelnöki Hivatal az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára készülő új központi emlékmű megtervezésére. Az emlékmű számára a városligeti Regnum Marianum emlékkereszt és a 2002-ben a Lenin-szobor helyén fölállított Időkerék közötti területet jelölték ki, ahol 1951-1956-ig Sztálin szobra állt.

A kommunista Andrea Bertazzonival történt meg a dolog, aki miután I. világháborús katonaszökevényként több országot megjárt, 1932. és 1946. között a Szovjetunióban kötött ki - írja a Corriere della Sera című olasz napilap.

 

Krasznodarban hazája híres sajtját, a gorgonzolát akarta meghonosítani, de annak jellegzetes kékes-zöldes penészét látva a hatóságok a nép megmérgezőjét gyanították benne. A gulagot ugyan egy sajtszakértő professzornak köszönhetően megúszta, de a sajtgyártást különféle nehéz munkákkal kellett felcserélnie. A II. világháború után visszatért Olaszországba, de immár szabadelvűként, a kommunista párttal szakítva. A szövetkezeti mozgalom lelkes terjesztője lett, és autodidaktaként a költészet és az irodalom szenvedélyes művelője.

 

Egy udinei kiadó most jelentette meg "Egy pacifista háborúja" című naplóját, amely I. világháborús emlékeit tartalmazza. Bertazzonit emberiessége és békeszeretete állandóan konfliktusba keverte őt a hadsereg intézményével és elöljáróival. Miután nem akarta fegyverét használni más emberek ellen, egyetlen célja a szökés volt. Naplójában azokról a levelekről is szó esik, amelyekben egyes tisztek azt kérték feletteseiktől, hogy az engedetlen katonákat küldjék a biztos halálba. A könyv a múlt kutatóinak is forrásul szolgálhat a katonák tiltakozásának oly kevéssé tanulmányozott módjához, mint az öncsonkítás.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár