2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több, mint tankönyv-diplomácia

2005. április 12. 14:48

Dél-Korea és Kína 2001-ben egyszer már tiltakozott, hogy az akkor újonnan kiadott japán tankönyvek alig vagy egyáltalán nem említik meg: a második világháborús ázsiai invázió során a szigetországi hadsereg intézményesített prostitúcióra és szexrabszolgaságra kényszerített több tízezer kínai és koreai lányt és asszonyt - írja a Népszabadság.

A téma a Múlt-koron

Japán nem kárpótolja a szexuális rabszolgákat
Cenzúrázzák a kínai mészárlásról szóló mangát Japánban
Közös történelemkönyvet írtak a kelet-ázsiai országok
Japán és szomszédai békéje: 100 éve született a doktrína megalkotója, Takeo Fukuda

A nankingi mészárlás torzított tálalása is ellenérzéseket váltott ki Japán szomszédai körében. Az új, most elfogadott történelemkönyvekben az Irakról és a japán szerepvállalásról szóló részt is cenzúrázták.

 

Nem kizárólag a Kína és Dél-Korea által revizionistának minősített középiskolai tankönyvekről van szó, vagy éppen a Kelet-kínai-tenger apró szigeteinek hovatartozásáról, hanem sokkal inkább az ázsiai térségért folytatott hatalmi harcról - áll a Népszabadság tudósításában. Az Asahi Shimbun szerint a japán gazdaság szinte teljesen meghódította Kínát. Emellett Japán politikai ambíciókat táplál, szeretne az ENSZ-ben állandó BT-tag lenni. Ezt Kína és Dél-Korea ellenzi. Az iraki szerepvállalás és a pacifista japán alkotmány bizonyos cikkelyeinek egyre kevésbé szigorú értelmezése is arra utal, hogy Japán nemcsak az ázsiai térség gazdasági, hanem vezető politikai hatalma is kíván lenni.

 

Elemzők szerint azonban ez mindaddig nem sikerülhet, amíg Japán nem rendezi viszonyát - és itt még mindig a második világháborúról van szó - Dél-Koreával és Kínával. Japán regionális szomszédaival való kapcsolatának az sem használ egyébként, hogy Koidzumi Dzsunicsiro miniszterelnök az utóbbi időben négyszer is ellátogatott a tokiói Jaszukuni szentélybe, amely a háborúkban elesett japán katonák emlékét, de egyben egyes háborús főbűnösök maradványait is őrzi. A szigetországban egyesek ebben nem látnak problémát, hitük és a szamuráj gondolkodásmód szerint ugyanis a bűn a halállal feloldozást nyer.

 

Politikai nézeteltérés ide vagy oda, a japán közemberek egyáltalán nem ellenségként tekintenek szomszédaikra. Több tízezer kínai diák tanul Japánban, a Kínában élő japánok száma közel százezer, a Korea-csodálat pedig a szappanoperák korábbi sikere után most a zenére is kiterjed.

 

A cikk a Népszabadság oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár