2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mit keresett Churchill a Comói tónál?

2002. április 8. 22:54

Nagy fotós volt, aki 57 évvel ezelőtt rájött, mi volt Winston Churchill titokzatos olaszországi látogatásának célja.

Nagy fotós volt, aki 57 évvel ezelőtt feltehetően rájött, hogy mi volt Winston Churchill titokzatos olaszországi látogatásának célja. Christian Schiefer 1998-ban elhunyt svájci fotóriporterről a közeljövőben dokumentumfilmet mutat be a svájci tv.




Schiefer képei bejárták a világot és sokan ismerik Mussolini és az olasz fasiszta párt vezetőinek fejjel lefelé felakasztott hulláiról készített fotóit. 1945 szeptemberében a Schweizer Illustrierte magazin küldte a Comói-tó partjára, hogy fényképeket készítsen az üdülő brit politikusról. De Schiefer áthatolhatatlan falba ütközött. A volt kormányfőt, aki lánya társaságában "Warden ezredes" álnéven érkezett Olaszországba, olyan erős biztonsági háló vette körül, hogy már magában ez a körülmény felkeltette a gyanút látogatása célját illetően. Bár az olasz hatóságok felajánlották saját embereiket, a személyi kíséret vezetője a Scotland Yardot vette igénybe. Churchillnek még a közelébe sem engedtek senkit.

Brit részről mindig tagadták, amit sokan feltételeztek: Winston Churchill e feltételezések szerint azért utazott volna a Comói-tóhoz, hogy megszerezze azokat a kompromittálónak tartott leveleket, amelyeket egykor Benito Mussolinival váltott és amelyekről másolatok is léteztek Olaszországban.

Churchillt a tóparti Moltrasióban Alexander tábornok látta vendégül Guido Donegani olasz gyáros villájában, az Apraxinban. A vendég hivatalosan kedvenc időtöltéseinek, a csónakázásnak és az akvarellfestésnek szentelte magát, de a villát a katonai hatóságok rendelkezésére bocsátották és ideszállították azt a titkos dokumentációt, amelyet a brit titkosszolgálat, az Intelligence Service szedett össze azokon a helyeken, amelyeket a szökésben lévő Mussolini és kísérete érintett. Churchill a villában valószínűleg átnézte a dokumentumokat és megsemmisítette azokat. Majd személyesen is felkereste azokat a helyeket, ahol az állami iratok megfordulhattak. Meglátogatta a domasói bankfiók vezetőjét, akinél a dokumentumok ideiglenesen el voltak helyezve, piknikelt annak a villának a kertjében, amelyet a partizánok kisajátítottak, és lerakatnak használtak a Mussolinitól elkobzott arany és iratok számára. Az eredeti leveleket állítólag sikerült megszereznie, a másolatokat viszont nem - írja a régi történetet a napokban újra felidéző római Il Messaggero.

1945. október 28-án a genfi Voix Ouvriére című hetilap közölt egy képet, amely Churchillt ábrázolja, amint papírokat szór egy kandalló tüzébe. De Schiefer a római lap szerint már korábban megsejtette a valóságot. Miután hiába próbálkozott hosszú ideig azzal, hogy az angol politikus közelébe férkőzzön, a villa gondnoknőjét környékezte meg. Feltűnt neki, hogy az asszony szokatlanul hallgatag és láthatóan meg van félemlítve. Ám tőle csak olyan ártatlan pletykákat tudott meg, mint hogy Churchill már három akvarellt festett és a fürdőszobában virágos köntöst ölt. Az asszony riadtságára ez nem adott választ.

Végül, némi ellenszolgáltatásért a kíséret néhány tagja lehetővé tette számára, hogy titokban készítsen néhány fotót Churchillről, amikor a villa kapujánál álló kocsijához lép. Ez a lehetőség azonban nem elégítette ki a fotóst, aki az adott pillanatban odalépett a politikushoz és engedélyt kért még egy felvételre. Churchill felháborodva kergette el: "Svájci? Mit akar tőlem? Tűnjön el a szemem elől. Nem tudom elviselni a fényképészeket" - morogta.

A titokban készített felvételeket 1945. szeptember 19-én jelentette meg a Schweizer Illustrierte.

  • mti

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár