2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás nyílt Erzsébet királyné bizalmasáról

2005. április 18. 12:01

Ferenczy Idára, Erzsébet királyné társalkodónőjére, egyben bizalmasára emlékeznek szülővárosában Kecskeméten, a Cifrapalotában szerdán megnyílt kiállítással.

Korábban

Ki volt Sisi magyartanára?
175 éve született Pesten Falk Miksa, kora egyik legragyogóbb tollú publicistája, mérsékelt, ha kell kompromisszumokra is kész, de következetesen liberális meggyőződésű támogatója a Deák Ferenc nevével fémjelezhető kiegyezési politikának.

Ferenczy Ida

Miksa bajor herceg leánya, Erzsébet Amália Eugénia, vagy ahogy a világ megismerte, Sissi 1854-ben, 16 éves korában lett a fiatal Ferenc József császár felesége. A magyarokkal rokonszenvező Erzsébet 1864-ben társalkodónőt keresett és az ajánlólistáról a kecskeméti, köznemesi származású Ferenczy Idát választotta. A ritka megtiszteltetésben részesült ifjú kecskeméti hölgy az évek során felolvasó- és társalkodónőből a szeretett császárné bizalmasa, haláláig hűséges kísérője lett. Ferenczy Ida nem csak az uralkodónő személye körül, hanem a magyar diplomáciában is fontos szereplővé vált. Közreműködött a magyar közélet kiemelkedő, kiegyezéspárti szereplői és Erzsébet császárné között a kapcsolatfelvételben, többek között Deák Ferenc, Andrássy Gyula, Eötvös József és Jókai Mór is az ő közvetítésével levelezett vagy találkozott Sissivel. Erzsébet, aki négy gyermeket szült, sokat utazott és gyakran volt távol a császárvárostól. Az uralkodónak írt leveleiben a kiegyezés mellett érvelt, s 1867-ben a kiegyezés létrejöttekor boldogan mondta: "Több millió magyar foglalja imába a nevemet."

 

Miután Ferenc Józsefet magyar királlyá koronázták, Erzsébet a magyarok rajongásig szeretett királynéja lett. A magyar hagyomány folytatásaként, Ferenc József koronázási ajándékaként a gödöllői Grassalkovich kastélyt kapta, itt Erzsébet sok időt töltött Ferenczy Idával. Sissi megtanult magyarul, sőt legkisebb lányával, Mária Valériával csak magyarul beszélgetett. Erzsébet királyné gyakran utazgatott Európa különböző városaiba, társalkodónője mindig vele tartott. Ferenczy Ida nem szakította meg kapcsolatát szülővárosával, Kecskeméttel sem. Amikor eladásra jelölték Koháry grófnak, Kecskemét egykori földesurának és egyik legnagyobb adományozójának a birtokait, közbenjárt, hogy a város vásárolhassa meg azokat.

 

A Rongyos Egyletnek küldött adományaival hosszú éveken át segítette a kecskeméti rászorulókat és végrendeletében ezer aranykoronát hagyott a város szegényeire. Kada Elekkel, Kecskemét egyik legnagyobb formátumú polgármesterével is rokonságba került, amikor az Ferenczy Augusztát feleségül vette. Az 1909-ben rendezett kecskeméti országos dalostalálkozón Fernczy Ida vállalta a zászlóanya szerepét. Az 1928-ban Bécsben elhunyt Ferenczy Idát végakaratának megfelelően Kecskeméten, a Szentháromság temetőben helyezték örök nyugalomra. A hírös várostól a császárvárosig címmel rendezett kiállításon Ferenczy Ida leveleiből, a városnak ajándékozott tárgyaiból, festményekből láthatnak az érdeklődők válogatást.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár