2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar honlap indult II. János Pál pápáról

2005. április 18. 10:02

Internetes honlap nyílt II. János Pál pápa életútjáról, örökségéről; a webhely áttekintést ad egyházfői időszakának főbb eseményeiről, cikkeket, képeket, verseket közöl, továbbá nyilatkozatokat, filmeket és zenei alkotásokat is magába foglal a pápáról.

Korábban

Nem maradnak titokban a konklávén történtek
A katolikus egyház pápaválasztó `hercegei` ugyan bezárkóznak a sixtusi kápolnába, és a pápaválasztás idején, sőt azután is titokban kellene maradni annak, ami ott történik, de a dolgok valószínűleg nem sokáig maradnak rejtve, a mai korszerű technikai eszközei mellett minden lehetséges, legalábbis a római La Repubblica című napilap feltételezése szerint.

Az ellenpápaság
A jelenleg is zajló pápaválasztás eseményei és bonyodalmai közepette felmerülhet egy már-már feledésbe merült intézmény, az egyházszakadásokkal is fenyegető ellenpápa-választás. Azóta ez a fogalom azonban már hivatalosan nem is létezik, vagy talán vannak olyanok, akik most is erre a címre pályáznának?

A pápaválasztás ősi hagyománya
A pápa halála és az új egyházfő trónra lépése közötti időszak évezredes hagyományok szerint zajlik. Összefoglalónkban a legfontosabb állomások és rituálék olvashatók.

Elhunyt II. János Pál pápa
A legek pápájaként is emlegetett egyházfő 1978. október 16-án lett a Vatikán 264. főpásztora. Fiatalon nagyon sokat sportolt (evezett, síelt, hegyet mászott), de érdekelte a színjátszás is. Végül a vallást választotta. Túlélt egy sikertelen merényletet, ám egészségi állapota mégis gyorsan romlott a 90-es években jelentkező Parkinson-kórnak köszönhetően. Hosszú betegség után 84 éves korában hunyt el.

A honlap magánkezdeményezésre indult azzal a céllal, hogy összegyűjtse mindazt, ami II. János Pál pápa életútjával, örökségével kapcsolatos - mondta szerdán az MTI-nek az újságírással és honlapkészítéssel foglalkozó Gégény István, aki munkatársaival közösen működteti és szerkeszti az Életjel oldalait.

 

"Ez az oldal egy olyan embert mutat be, aki egész lényével, minden tettével az örök életre mutatott rá. Nem is lehet, hogy földi halálával véget érjen a Történet. Itt él velünk, köztünk továbbra is..." - írták a nyitóoldalon a készítők. A fejlécen az április 2-án egyhunyt katolikus egyházfő jelmondata olvasható: Totus tuus - Teljesen a Tiéd (más fordításban Egészen a Tiéd).

 

A honlap a kezdeti évek eseményeinek rövid áttekintése után évekre bontva sorolja fel a pápai életút főbb állomásait, összegzést ad II. János Pál Magyarországhoz fűződő kapcsolatáról, majd halálának nemzetközi visszhangjáról. Mindemellett az oldalakon megtalálható egy angol nyelvű dal hangfelvétele, egy rövidfilm életútjáról, továbbá több költeménye, versrészlete is.

 

Gégény István az MTI-nek elmondta, hogy a katolikus egyházfő életútjának áttekintése a honlap első nagy és örök témája, amely szándékuk szerint folyamatosan bővül. A honlap a későbbiekben a keresztény értékek jegyében más, így például kulturális témákkal is kiegészül - tette hozzá.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár