2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Még ma is szennyeznek a vietnámi vegyszerek

2005. június 17. 10:01

A mai napig is mérgezik a talajt és az élelmiszereket az 1961-1971 között kiszórt dioxint tartalmazó peszticidek, s veszélyeztetik a vietnámi lakosságot.

"az Agent Orange nem történelem..."

A mai napig szennyeznek azok a mérgező lombirtó anyagok, melyet az amerikaiak a vietnámi gerilla harcosoknak menedéket nyújtó trópusi erdők elpusztítására szórtak ki 1961 és 1971 kötött. Az összesen 80 millió liter növényvédőszer, gyomirtó nagyrésze Agent Orange volt, s teljesen beborította Dél-Vietnám összterületének negyedrészét.

Két évvel ezelőtt az Amerikai Tudományos Akadémia Orvostudományi Intézete (American National Academy of Sciences' Institute of Medicine) jelentésében beismerte, hogy az Agent Orange tömeges méretekben okozott krónikus limfoid leukémiát (CLL) Vietnamban. 1984-ben hét amerikai vegyipari vállalat 180 millió dollár kártérítést fizetett Vietnamban harcolt Agent Orange-tól megbetegedett amerikai veteránoknak.

A dallasi Texas University of Public Health kutatója, Dr. Arnold Schecter szerint "az Agent Orange nem történelem... A dioxin szennyezés ugyanis még mindig olyan magas koncentrációban megtalálható Vietnámban, mint a méreg kiszórásának idején."

A francia-vietnámi baráti társaság által nemrég Párizsban rendezett konferencián az Agent Orange Áldozatainak Egyesületét vezető Tran Xuan Thu is beszámolt a legutóbbi történeti kutatások erdeményeiről: 1961 és 1971 között az amerikai hadsereg több mint 100 ezer tonna toxikus kémai anyagot szórt ki. A dioxin a talaj mélyrétegeibe jutva több mint húsz évig aktív marad. A táplálékláncban felhalmozódva súlyos betegségeket - például daganatokat, immunológiai rendellenességeket, izom- és végtagsorvadást, idegrendszeri problémákat -, illetve születési rendellenességeket és vetélést okoz.

Az Agent Orange az összes kiszórt vegyszer 60 százalékát tette ki és főként erdőkre permetezték. Az Agent White valamint az Agent Blue arzéntartalmú savas vegyületet tartalmazott, és nagyrészt mezőgazdasági területekre permetezték. Az Agent Orange tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a gyártás során melléktermékként keletkező TCDD-t (tetraklór-dibenzo-dioxin), amely a legerősebben mérgező klórozott szénhidrogén vegyület.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár