2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták az alexandriai egyetemet

2004. május 11. 01:05

Egy lengyel és egyiptomi szakemberekből álló régészcsapat rábukkant az alexandriai egyetem maradványaira - olvasható a Los Angeles Timesban. Egykor itt működött Arkhimédész, Euklidész és az ókori tudomány sok más legendás tudósa.

Korábban

Egyiptom római provinciává lesz (Kákosy László)
A Ptolemaioszok állama Kr.e. 50 körül már csak árnyéka volt a hajdani - Afrika, Elő-Ázsia és Európa egyes részeire kiterjedő hatalmas birodalomnak...
Nagy Sándor és a parányi vírus
Nagy Sándort, hatalmának csúcsán verte le lábáról egy titokzatos betegség, ami a jelek szerint a nyugat-nílusi vírus lehetett.
Magyar régészeti siker Egyiptomban
Öt darab Bizánc kori aranyérmét és egy aranyból készült karkötőt ástak elő a Vörös Győző vezette ásatáson Taposiris Magnán - adta hírül az Arabic News.
Újra áll az Alexandriai Könyvtár
Október 16-án uralkodók és államfők jelenlétében került sor az ókor egyik csodájaként emlegetett, Kr. e. 295-ben alapított könyvtár modern másának ünnepélyes megnyitójára.
Arkhimédész tükrei
Arkhimédész tükrei nem gyújthatták fel a római flottát Szirakuzánál, amint ezt némely hitelesnek elfogadott források alapján eddig hittük.

A 13 előadóterem összesen akár 5000 hallgató oktatására is alkalmas volt - közölte Zahi Hawass, Egyiptom Legfőbb Régészeti Tanácsának elnöke a sajtóval. Az előadótermek a mai Alexandria ókori részén, egy mai köztér keleti sarkán kerültek elő a földből. A helyszín igen közel van ahhoz a helyhez, ahol már eddig is eredményes ásatásokat folytattak. Most úgy tűnik, ez a helyszín is az egyetem része volt.

Mind a 13 előadóterem kiképzése hasonló, miként méreteik és arányaik is megegyeznek - mondta Hawass. A termek három oldala mentén U-alakot képező padsorok futnak végig. A helyiségek legfeltűnőbb eleme mégis az az emelvény, ami a padsorok között, központi helyen található. A régészek szerint ez kétségkívül a `katedra`, az előadó helye lehetett.

`Most először sikerült a görög-római időkből származó, ennyire komplex és épségben maradt előadótermeket feltárni az egész mediterrán térségben` - mondta Hawass. `Valószínűleg a világ legrégibb egyetemét találtuk meg.`

A felfedezés `elképesztő jelentőségű` - állítja Willeke Wendrich, a Kaliforniai Egyetem régésze. `Azt eddig is tudtuk, hogy az egyetem létezett, és a korabeli tudomány központja volt, de eddig csak szöveges híradásokból ismertük. Azt nem tudtuk, hol kell keresni` - mondta a los angelesi tudós.

Alexandria egy Rhakotis nevű jelentéktelen nílusi halászfalucska volt, míg Nagy Sándor nem választotta birodalma fővárosául. I. e. 320-ban lett Egyiptom fővárosa, hamarosan pedig a Földközi-tenger egész térségének legerősebb, leghatalmasabb központja lett. Itt épült a Fároszi Világítótorony - az ókori világ egyik csodája - és a híres könyvtár, melyet később tűzvész pusztított el.

Ezen az egyetemen találta fel Arkhimédész a ma is használatos, csavarmenetes vízemelőt; itt fektette le Euklidész a geometria alapszabályait; és itt számolta ki Eratosztenész a Föld átmérőjét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár