2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális séta a XIX. századi Szent György téren

2005. április 22. 10:26

A budavári Szent György tér 130 évvel ezelőtti épületeinek háromdimenziós makettjei között tehet virtuális sétát, aki ellátogat a Budapesti Történeti Múzeumba (BTM); a májustól megtekinthető új látványosságról az intézmény tájékoztatta az MTI-t.

Korábban

Időutazás kronoszkóppal Aquincumban
Egy újonnan kifejlesztett készülék segítségével régi pompájukban és teljességükben válnak virtuálisan láthatóvá az Aquincumi Múzeum ókori épületei; az úgynevezett kronoszkóppal április 15-től lehet pásztázni a több ezer éves épületek romjait.

Virtuálisan rekonstruálták Hadrianus kéjlakát
Csúcstechnikát felhasználva mutatják be Olaszországban a tivoli Hadrianus-palotában az elmúlt két évben talált, részben szenzációs régészeti leleteket, s virtuális rekonstrukció szemlélteti, hogyan nézhetett ki fénykorában az ókori római császár pazar kéjlaka.

Digitális múlt, online kincsek
A Múlt-kor összeállítása a nálunk is megjelent legfontosabb digitális adatbázisokat, és a múltat felelvenítő online kezdeményezéseket foglalja egybe.

Az I. kerületi Szent György tér mai, száz, valamint százharminc évvel ezelőtti épületeit és környezetét speciális háromdimenziós szemüvegen keresztül tekintheti meg a közönség a múzeum vetítőtermében. A letűnt korok utcáin egy - régészeti kutatások és gyűjtemények alapján kifejlesztett - szoftver segítségével tehetnek virtuális sétát a nézők; a múzeum a Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázatán nyert támogatást a számítógépes program elkészítésére és a technológia telepítésére. `A múzeumok körében manapság világszerte nagyon népszerű az úgynevezett reality center, valóság központ bevezetése` - mondta az MTI-nek Nyúli Gábor, a szoftverfejlesztő cég munkatársa.

 

 

A tudományos kutatások eredményeit háromdimenziós számítógépes formában bemutatni szerinte látványos dolog, nagy élmény a közönség számára. A tökéletes térhatású képi élményhez a nézőknek speciális szemüveget kell feltenni, amellyel a falra vetített képek háromdimenziós látvánnyá válnak. A 16 perces, számítógépes animációval készült filmet egyszerre ötvenen tekinthetik meg; a virtuális sétát május 2-tól tehetik meg az érdeklődők tájékoztatott Magyar Károly, a múzeum középkori osztályának helyettes vezetője.

 

A projektben közreműködő szakember kifejtette, azért döntöttek a Szent György téri időutazás mellett, mert a Budai Várnak ez a része rengeteget változott az elmúlt százharminc évben, ugyanakkor sok fénykép, korabeli terv és grafika segítette a valósághű háromdimenziós film megalkotását. Három egymást követő rész mutatja be a tér épületeit: először a mai, majd a száz évvel ezelőtti teret lehet körbejárni, a film végül százharminc évvel korábbra repíti vissza a nézőt. A napfényes utcákon végigkalauzoló animációs film igényességét jelzi, hogy az épületek ablakaiban tükröződnek a szemben lévő épületek és az égbolt, az árnyékokat is kidolgozták.

 

Magyar Károly hangsúlyozta, a telepített berendezések lehetővé teszik a múzeum számára, hogy más történelmi helyeket is bemutassanak ezzel a látványos technikával, "ez csak idő és pénz kérdése" - tette hozzá.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár