2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az első Föld Napja önmagát szervezte meg

2006. április 21. 10:36

35 évvel ezelőtt amerikai egyetemisták szervezték az első Föld napját, melyen 20-25 millió ember vett részt.

Gaylord Nelson


GreenFacts: Clear Summaries of Scientific Consensus Documents

Millennium Ecosystem Assessment

NASA: Visible Earth Project

Környezettörténet a Múlt-koron

A Föld Napját a DDT és az Agent Orange betiltásáért is kűzdő Wisconsin állambeli demokrata szenátor, Gaylord Nelson kezdte szervezni. Az American Heritage Magazine szerint ez lett "a demokrácia történetének egyik legjelentősebb eseménye". 1990-ben 141 országban több mint 200 millió ember vett részt a Föld napja huszadik évfordulóján.

Az első Föld Napja szervezése valójában már 1962. novemberében elkezdődött, amikor Gaylord Nelson szenátor Robert Kennedy igazságügyi miniszter tanácsára személyesen bírta rá John Fitzgerald Kennedy elnököt, hogy vegyen részt országos természetjáró körúton és ismerje meg a lakosság környezeti aggodalmait. JFK 1963 szeptemberében kezdte meg öt napos, tizenegy államot érintő természetjáró körútját. Az akció kevés tényleges sikerrel járt, Gaylord Nelson lehangoltan írta: "Az emberek aggódtak, a politikusok azonban nem."

A szenátort 1969-ben a vietnami háború elleni tiltakozások megfigyelése vezette egy országos környezetvédelmi demonstráció megszervezéséhez. A Föld Napjának alapgondolatát kidolgozó stáb washingtoni irodáját Denis Hayes harvardi egyetemista irányítására bízta. Az első Föld Napja felvonuláson 1970-ben 20-25 millió ember vett részt. A környezeti ügyek azonban ezután is csak rendkívül lassan kerültek be a politika látómezejébe.

Az ENSZ 2005. márciusában adta ki a 95 ország, 1300 kutatójának négy éves munkáját összegző értékelést (Millennium Ecosystem Assessment), melyben megállapították, hogy az emberiség az elmúlt 50 évben visszafordíthatatlan változásokat okozott a Föld életében: a természeti erőforrások nem tudnak megújulni a túlhasználat miatt, az ökoszisztéma szolgáltatások (az élet fenntartásához szükséges természeti folyamatok) több mint hatvan százaléka károsodott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár