2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Azonosították Hitler angliai támaszpontját

2005. április 27. 11:02

Eddig ismeretlen második világháborús iratok mutathatják meg, hogy Hitler hol akarta felállítani angliai főhadiszállását.

A Nagy-Britanniára vonatkozó náci iratanyagok egy része különös jelentőséget tulajdonít a kis angliai városkának, Bridgnorth-nak. Az iratanyag "top secret" jelzéssel megjelölt térképei és dokumentumai ugyanis 146 jelentős angliai települést mutatnak be, melyek legtöbbje a stratégiai támadások és bombázások kiemelt célpontja volt: ezek alapján a dokumentumok alapján tervezte meg a Luftwaffe az egyes állomások, erőművek, hidak és akár az essexi Dagenham Ford-motorokat gyártó üzemét is.

 

Van azonban a 146 település között egy teljesen jelentéktelen célpont is, melynek részletes térképe, kommunikációs és környező falvakhoz és városokhoz tartó útjait és egyéb jellemzőit kiemelt gonddal térképezték fel. A Shropshire-ban található település 65 évvel ezelőtt, a tervezett invázió 1940-es megindításakor került a stratégák szeme elé, ám nem valamiféle különlegesség miatt: pont jellegtelensége hívta fel rá a figyelmet. A szakértők szerint ez azért is volt fontos, mert a német hadvezetés ezt a városkát szemelte ki a Führer angliai támaszpontjának: viszonylag az ország közepén helyezkedik el, és közel van egy légibázishoz is.

 

A titkos dokumentumokat eredetileg egy brit katona találta meg egy elhagyott német katonai támaszponton, 1945-ben Belgiumban. Ezután a háború végén szuvenírként hazavitte őket, és a gyűjtemény a család tulajdonában maradt, ám nemrég felajánlották azokat egy ludlow-i aukcióra. Az aukción a gyűjtemény egy magángyűjtő birtokába került, ugyanis felül tudta licitálni a helyi múzeum által kínált árat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár