2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Napóleon-kéziratot találtak Walesben

2004. május 13. 01:18

Igen valószínű, hogy a korzikai soha nem járt Wales földjén. Mégis egy walesi városkában bukkant elő a legutóbbi Napóleon-ereklye: néhány sor kusza, alig kivehető kézírás.

Korábban

Egymillió végrendelet az interneten
Napóleon végrendelete is letölthető az angol levéltári oldalról
Mégse Kossuth-levél
Inkább a szabadságharc korából való értékes kordokumentum, semmint Kossuth Lajostól származó levél az a kézirat, amelyet egy szolnoki régiséggyűjtő vásárolt nemrégiben egy budapesti bolhapiacon.

160 évig rejtőzött egy kisvárosi könyvtár egyik kötetének lapjai között az a három papiros, melyek közül az egyik Napóleon kézírását viseli. A városka, Bolton könyvtárosai örülhetnek: a Bonhams londoni aukciós ház szakértői hivatalosan is eredetinek nyilvánították a korzikai póklábas kézírását.

A nehezen olvasható szöveg valószínűleg az 1796-os olaszországi, arcole-i csatáról szól, melyben Napóleon a köztársasági sereg tábornokaként vett részt.

A könyv, melyben a feljegyzést találták, Napóleon végrendeletének egy 1824-es, angol fordítással ellátott másolata. A könyvtár zárt állományának leltározása során bukkantak rá, korábban 50 évig William Probert, a boltoni unitárius templom lelkészének a tulajdonában volt.

Probert 1840-ben adományozta a könyvet a könyvtárnak. Lapjai közé tett egy borítékot is, benne egy 1826-ban, Párizsban feladott, hozzá címzett levéllel, melyet bizonyos de Las Cases gróf írt. A gróf feltehetően Emmanuel Las Cases (1766-1842) francia történész volt, akit Napóleonnal együtt száműztek. Ő adta Probertnek a kézirat-töredéket is - azt azonban senki se tudja, miért. Az is rejtély, milyen kapcsolat lehetett a francia nemes és a walesi lelkész között, aki oly büszke volt becses kincsére, hogy ezt írta a borítékra: "Itt található de las Cases gróf levele s egy minta Napóleon kézírásából, mindkettőt ereklyeként kívánom őrizni." A lelkész szignálta a borítékot, s az 1823. május 9-i dátumot írta rá.

Marguerite Gracey, a boltoni könyvtár szóvivője azt mondta: "Napóleon kézírása oly póklábas, hogy alig lehet kivenni, miről szól a levél. De az biztos, hogy rendkívüli leletről van szó."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár