2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ausztrálok teleszemetelték történeti emlékhelyüket

2005. április 29. 12:15

Botrányos mennyiségű szemetet hagyott maga után az a 20 ezer ember, aki részt vett a gallipoli partraszállás kilencvenedik évfordulóján a Gallipoli-félsziget északi részén található történeti emlékhelyen rendezett megemlékezésen.

Korábban

Angol harcászati baklövések 90 éve Gallipolinál
Winston Churchill (flottaügyi miniszter) állítólag szivarjával rábökött egy pontra a térképen és azt mondta: `Menjünk oda`. Ez a hely pedig nem volt más, mint a Gallipoli-félsziget. A kezdeti sikereket követően a hadművelet végül totális kudarcba fulladt. A politikusok végzetes hibát követtek el azzal, hogy titokban a katonai szakértők megkérdezése nélkül döntöttek a Gallipoli-félsziget elleni offenzíváról. Könnyedén elsiklottak olyan formális `apróságok` felett, mint a csapatok felszerelése, vagy a terep viszonyok feltérképezése, a szállítási nehézségekről már nem is beszélve.

A Törökország fegyverletételének kikényszerítéséért harcoló szövetségesek első világháborús partraszállásának 90. évfordulóján tartott megemlékezésen húszezren vettek részt, többségében ausztrálok és új-zélandiak, köztük igen idős veteránok is.

 

A hősök előtt Károly herceg brit trónörökös, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök és a két egykori brit gyarmat miniszterelnökei tisztelegtek. "Fiatal nemzeteink itt váltak nagykorúvá. Innentől kezdve nem a brit birodalom szolgáiként tekintettek magukra, hanem külön nemzetként" - mondta az új-zélandi miniszterelnök asszony, Helen Clarke. "Akik itt harcoltak, örökké megváltoztatták azt, ahogy magunkra és a világunkra tekintünk" - tette hozzá John Howard ausztrál miniszterelnök.

1915-ben a Gallipoli-félszigeten a nyugati fronthoz hasonló állóháborúban több tízezer ausztrál és új-zélandi katona vesztette életét. A brit közvélemény az admiralitás első lordját, Winston Churchillt okolta a totális kudarcért. A politikusok végzetes hibát követtek el azzal, hogy titokban, a katonai szakértők megkérdezése nélkül döntöttek a Gallipoli-félsziget elleni offenzíváról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár