2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

110 éves a Feszty-körkép

2004. május 13. 01:25

110 évvel ezelőtt, 1894. május 13-án adták át a közönségnek Feszty Árpád alkotását, a magyarok bejövetelét ábrázoló panoráma-körképet.

Korábban

Reneszánsz multimédia
Filippino Lippi festményéről sokáig azt gondolták: a rajta szereplő hangjegyeknek semmi értelmük sincs, csupán találomra pingálta őket oda a művész.
Mona Lisa meggörbült
Romlik Leonardo Da Vinci mesterművének, a Mona Lisának az állapota - jelentették be a párizsi Louvre múzeum illetékesei. A múzeum ezért arra készül, hogy újra alaposan megvizsgálja a képet.

110 évvel ezelőtt, 1894. május 13-án adták át a közönségnek Feszty Árpád alkotását, a magyarok bejövetelét ábrázoló panoráma-körképet. Az 1892 óta készülő művet a festő egy 1800 négyzetméter nagyságú, 120 méter hosszú, 15 méter széles, egy darabba szőtt belga vászonra festette.
A millennium jegyében született alkotás elhelyezésére a budapesti Városligetben külön, kör alakú épületet (rotundát) emeltek, s az épület és a kép hosszú ideig a liget és a főváros egyik leglátogatottabb nevezetessége volt.
A körkép a második világháború idején, Budapest ostroma alatt súlyosan megsérült, és sokáig szóba sem került helyreállításának a lehetősége. A rendszerváltás után azonban újból felmerült a megmentésének a gondolata, s nagy anyagi áldozatokkal, lengyel és magyar szakemberek közreműködésével, 1995-re sikerült restaurálni. Attól kezdve már új helyén, az Ópusztaszeren felépült körpavilonban látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár