2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A rejtélyes ember kicsi agya

2005. május 2. 11:42

A nemrégiben új fajként, Homo floresiensisként (floresi ember) besorolt csontleletek körül máris parázs vita alakult ki - írja a Népszabadság.

A floresi ember a Múlt-koron

Az emberi faj története - az utolsó láncszem
Ebu, hobbit, Homo floresiensis vagy mi?

Egyesek szerint egyszerűen egy - az élőhelyük speciális körülményei miatt - degenerálódott, beteg mai ember koponyáját találták meg, míg mások ragaszkodnak ahhoz a véleményükhöz, hogy egy új homo faj került elő. A floresi ember titka: mitől volt ilyen apró a mindössze tizennyolcezer éve élt homo koponyája - teszi fel a kérdést a Népszabadság cikke.

 

A vita eldöntésére nemrégiben összehasonlító vizsgálatokat végeztek az aprócska homo agyával. Az új fajhoz tartozó egyik egyed, egy nő koponyájának belsejéről komputertomográfos felvételeket készítettek, ezek segítségével megalkották a rejtélyes ember agyának háromdimenziós képét. Ezt vetették egybe a csimpánzkoponyával, egy H. erectus női egyede megmaradt agykoponyájával, mai nők, pigmeusok, valamint mikrokefáliában, úgynevezett kisfejűségben, s emiatt gyengeelméjűségben szenvedő emberek agytérfogatával. Az egy méter magas emberkének (akit előszeretettel neveznek a sajtóban Tolkien regénye nyomán hobbitnak) az agya nem hasonlít egyik vizsgált agyhoz sem. Mintegy 417 köbcentiméteres agytérfogata negyede a mai emberének, nagyjából akkora, mint egy csimpánzé. Ennél még az egymillió évvel ezelőtt élt Homo erectus agytérfogata is nagyobb.

 

Különös módon a floresi ember csontmaradványainak közelében vele egykorú kőeszközök is előkerültek. Ez arra utal, hogy a "kisagyú" ember szervezett közösségben élt és vadászott. Ám hogy erre miként volt képes rendkívül kicsiny, grépfútméretű agyával, az még kérdéses. Dean Falk antropológus, kutatásvezető elmondta - olvasható a cikkben -, hogy a floresi ember agykoponyájának egyes részei fejlettebbek voltak más részeinél. Elképzelhető, hogy emiatt valóban tudott valamiféle szervezettségben élni, de az egyáltalán nem biztos, hogy képes volt arra, hogy eszközöket találjon fel. Ezek ismeretét talán őseitől hozta magával.

 

A tudósok jelenleg nemigen tudják az emberré válás törzsfejlődési fáján a kicsi ember helyét megtalálni. Talán a Homo sapiensszel közös ősének, a H. erectusnak valamilyen visszafejlődött ága, de az is lehet, hogy egy eddig azonosítatlan ősünk a közvetlen elődje. Azt mindenesetre a kutatók most kizárták, hogy olyan mai emberegyedről lenne szó, aki mikrokefáliában szenvedett, vagy pigmeus lett volna. Szerintük ez az agy egyértelműen nem mai emberé. Az apró termetű homo mindössze mintegy 18 000 évvel ezelőtt élt Kelet-Indonézia egyik elszigetelt szigetén, Floresen, akkor, amikor a mai ember már benépesítette Európát, Ázsiát és a Közel-Keletet. Nagy valószínűséggel egy felnőtt nő koponyája, comb- és sípcsontja, kéztöredékei, hátgerincdarabjai és egy másik azonos fajú egyed zápfogai kerültek elő a Liang Bua barlangban még 1965-ben. Az újonnan azonosított emberfaj a legkisebb a tíz eddig ismert homo faj közül.(...)

 

Az évezredek során az evolúciós nyomás - kevés élelem, az alacsonyabb egyedek túlélési esélyeinek növekedése a magasabbakkal szemben - következtében a kolónia átlagmagassága csökkent. Ugyanakkor a testméretnél jóval nagyobb mértékű volt az agytérfogat csökkenése vagy visszafejlődése. "Úgy látjuk, hogy a H. floresiensis a homo faj lemaradt fejlődési ága volt, amely elért valamilyen fejlődési szintet, majd ott megrekedt, sőt satnyulni kezdett" - mondta el Peter Brown kutatásvezető. A homók közül a legsikeresebb a H. sapiens volt, amely 160 000 éve jelent meg Afrikában, és az egész földet benépesítve, mára unokatestvérei - például a Neander-völgyi vagy a heidelbergi ember - közül egyedül maradt életben. A leletek azt mutatják, hogy a H. sapiens megjelent a Flores-szigeten is, és ott még évezredeken át egymás mellett élt a H. floresiensisszel. De hogy valójában mi történt közöttük, az ma még megválaszolhatatlan kérdés - mondta el Brown.

 

A cikk a Népszabadság oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár