2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kínaiak fedezték fel Amerikát?

2005. május 9. 09:30

Amerikát a kínaiak fedezték fel - legalábbis egy nyugdíjas brit tengeralattjáró kapitány szerint.

Korábban

Előzés Keletről
Szegény Kolumbusz Kristóf. Nem elég, hogy már az évszázadokkal az ő híres, 1492-es útja előtt Amerika partjainál járt vikingeket is inkább mondják az Újvilág felfedezőinek, és hogy magát a kontinenst sem róla nevezték el, most egy nyugalmazott brit haditengerész azt állítja: a kínaiak is produkáltak már előtte egy Amerika-járást.

A kínaiak beelőzték Kolombuszt?
Középkori térképek alapján állítja Gavin Menzies: a genovai előtt 40 évvel már jártak kínaiak Amerika partjainál. Csakhogy a hír annyira meglepte a szakmát, hogy még a kínaiak is tagadják a tézist.

A Santa Maria rejtélyes maradványai
Kolumbusz 1492-es zászlóshajója a történelem egyik legismertebb hajója, mégis kevesen tudják, hogy a felfedező 1493-as hazatérésekor a Santa Maria nem tért vissza Spanyolországba.

Cseng Ho hajója, előtérben
a Santa Maria

Gavin Menzies, a 67 éves amatőr történész 15 éves kutatómunka után adta ki az "1421: az év, amikor Kína fölfedezte Amerikát" című, 490 oldalas könyvét, amely annak rendje-módja szerint bestseller lett. Menzies nem kevesebbet állít, mint hogy Cseng Ho, a legendás kínai admirális a Ming dinasztia uralkodása idején érkezett az amerikai partokhoz 300 hajóval, 30 ezer emberrel és így ő a fölfedező.

 

Az új teória kidolgozója szerint a kínai admirális több mint 70 évvel megelőzte Kolumbuszt - aki Indiába vezető új utat keresett, és az amerikai kontinensen találta magát 1492-ben - és a 16. században Amerikába érkező Magellán portugál fölfedezőt.

 

Cseng Ho eddig ismert
útvonalai

A botcsinálta brit történész azt is állítja, hogy Cseng admirális vezérhajója 130 méter hosszú és 60 méter széles volt és 500 ember fért föl a fedélzetére. Ha állítása megfelel a valóságnak, a grandiózus, fából készült hajó négyszer nagyobb volt, mint Kolumbusz legnagyobb hajója, a Santa Maria. Történészek, és köztük kínai akadémikusok állítják, hogy a brit Gavin Menzies elképzelése Amerika fölfedezéséről merő fikció.

 

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár