2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A da Vinci-kódra hasonlít egy 17. századi kézirat

2005. május 9. 10:38

Egy régi dokumentum utalásai és egyes fejezetei kísérteties hasonlóságot mutatnak a sikerregény A da Vinci-kóddal. A vezető angol aukciósházak ezért minden eredetiségvizsgálatot lefolytatnak a dokumentumon, hogy meggyőződjenek arról, nem a regény eredetiségét alátámasztó hamisítvány-e.

Mária Magdolna lehetséges
figurája Leonardo híres
festményén

A 17. századból származó kézirat a Bibliában szereplő összes személy részletes életrajzát, és azok kimerítő kommentárjait tartalmazza. A kézirat mostanáig az Aberytwyth-ben található Wales-i Nemzeti Könyvtár egyik külső raktárában, a Llandovery College egyik termének mélyén hevert, méghozzá az iskola archív könyvei között, melyeket 50 évvel ezelőtt szállítottak oda. Az 594 oldalas könyvecskét a könyvtár alapítója 170 évvel ezelőtt mindössze 13 fontért vette meg.

 

Nemrég azonban az iskola vezetője, Peter Hogan kikérte a könyveket, és ekkor a könyvtárosok jelezték neki az érdekes régi kézirat létét. A kézirat szerzője egy bizonyos William Spenser, aki Hogan szerint nem volt a papi rend tagja. "Azt állítja, hogy megírta Jézus Krisztus teljes családfáját" mondta el. "Most azonban alaposan áttanulmányoztuk. Ez csak egy kiemelkedő irodalmi alkotás". Hogan így az elsők között tanulmányozta komolyan a szöveget, és - mivel ismerte A da Vinci-kódot is - hamar feltűnt neki egy érdekes párhuzam.

 

A könyv, azaz kézirat első fele a Bibliában szereplők családfáját próbálja meg összeállítani, míg második fele egy amolyan biblikus "Ki-kicsoda", ahol minden egyes szereplőt gondosan bemutat a szerző. A nagysikerű, ám kevés valós információtartalommal rendelkező A da Vinci-kód története itt kapcsolódik a kézirathoz: Spenser kézirata ugyanis részletesen bemutat egy olyan elemet, amit később Dan Brown könyve is tárgyal. Brown kódfejtő munkája szerint (mely növeli a turizmust, károsítja a műemlékeketfilmvászonra is kerül és az egyháziak is felszólalnak ellene egy látványos peren) Jézus elvette Mária Magdolnát, és utódaik adták a későbbi francia uralkodóház tagjait. Spenser Ki-kicsodájában is megjelenik Mária Magdolna, akiből a kézirat szerint Jézus kiűz hét démont, majd Magdolna a követője lesz. Ezután pedig több oldal is titokzatosan hiányzik a kéziratból, melyek egytől egyig Mária Magdolna további sorsát taglalják. "Igazán titokzatos, hogy pont ez a rész hiányzik" mondta Hogan.

 

A kézirat az iskolából a Christie's aukciósházhoz került, hogy megállapítsák valódi-e, és milyen jelentőséggel bír. "Ideges is vagyok, ha arra gondolok mennyit érhet" mondta el Hogan. "Azt remélem nagyon-nagyon magas kereskedelmi ára lesz, bár az lesz a legnehezebb döntés, hogy mihez kezdünk a vizsgálatok után".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár