2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Moszkvában ünnepelték a győzelem napját

2005. május 10. 10:50

Az orosz elnök a posztszovjet Független Államok Közösségét (FÁK) összekötő közös szenvedést és a volt ellenség Németországgal való kiengesztelődést hangsúlyozta a második háború európai befejezése hatvanadik évfordulójának tiszteletére rendezett moszkvai ünnepi parádén hétfőn.

A parádén, - amelynek dísztribünjein 54 állam- és kormányfő foglalt helyet, mintegy két és félezer veterán között - felvonultatták a nagy honvédő háborúban kitűnt alakulatok zászlóit, korabeli egyenruhát és fegyvereket viselő osztagok meneteltek, és további 2 ezer 600 veterán hajtott körbe korhű kisteherautó-utánzatok platóján egykori szovjet frontjaik (hadseregcsoportjaik) szerint. Az ünnepséget rendkívüli biztonsági intézkedések közepette tartották meg, a légvédelmi ütegeknek parancsuk volt arra, hogy lőjenek le minden olyan repülőgépet, amely megsérti a Moszkva felett létesített repülési tilalmi övezetet, a város központjában pedig lezártak több metróállomást és utcát.



A parádé "történelmi része" után az egyes fegyvernemek hadiakadémiáinak hétezer oktatója és kadétja masírozott végig a katonazenekar indulóira. Végül kilenc vadászgép, öt Szu-27-es és négy MiG-29-es rombuszt rajzolt az égre, három Szu-25-ös pedig orosz trikolort festett kondenzcsíkjával. A győzelem napi parádé borús időben, szemerkélő esőben kezdődött, de az ünnepség végére tünedezni kezdtek a felhők az égboltról, kisütött a nap, s így a vendégeknek kiosztott esőkabátokra nem is volt szükség.

Az állam- és kormányfők jelenlétében tartott díszszemlén mintegy hétezer második világháborús veterán lehetett jelen. Ugyanakkor nem engedélyezték a részvételt a hatóságok azoknak, akik nem rendelkeztek hivatalos meghívóval, köztük olyanoknak sem, akik súlyosan megsebesültek a fasiszta német csapatok elleni harcokban, s az ország legtávolabbi pontjairól utaztak fel Moszkvába vagy az egykori Szovjetunióhoz tartozó, immár független államokból, például Ukrajnából.



Sokan közülük bírálták az orosz vezetést, mondván, megpróbál politikai tőkét kovácsolni a második világháborús győzelemből, és nem veszi figyelembe az igazi hősöket. Az orosz kommunisták több más kisebb szélsőbaloldali párttal és csoportosulással együtt a második világháború európai befejeződésének 60. évfordulóján saját ünnepséget rendeztek Moszkvában a Tveri várossorompó terén, a Belorusz pályaudvar előtt, ahová 60 évvel ezelőtt a szovjet katonákat szállító szerelvények befutottak.


(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár