2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1500 éves emberáldozat Peruban

2004. május 21. 00:03

Valószínűleg emberáldozatként haltak meg azok a gyerekek, akiknek a múmiáját Limától nem messze ásták ki néhány nappal ezelőtt. A másfélezer évesre becsült holttestek még az inka kultúránál is régebbiek - adta hírül a Reuters.

Korábban

Szex az ősi Peruban
Az erotikus tárgyú kerámiák, amelyek a perui Moche állam idejéből maradtak fenn, nemcsak a hódító spanyolokat háborították fel: a megmaradt darabokat még néhány évtizeddel ezelőtt is zárt ajtók mögött őrizték.
Veszélyben a perui múmiák
Több tucat félezer éves múmiát találtak egy sztrádaépítkezésen, Lima külvárosában. A város vezetése múzeumba szállíttatná a leleteket, a régészek szerint viszont erre nincs lehetőség.
Múmiát vegyenek!
A perui éjszakában egyesek sírokban kutatnak elődeik csontjai után, hogy reggelre beinduljon az üzlet - ősi hagyomány ápolói vagy a múmia-kereskedelem legújabbkori áldozatai?

Harminc ember maradványait ásták elő Peruban, köztük 19 tökéletesen konzervált múmiát. A testek korát 1000-1500 évesre becsülik, így Peru legrégebbi múmiái közé tartoznak. A kutatók szerint `rendkívüli` felfedezésről van szó, több okból is. Egyrészt azért, mert a helyszínt egyszer sem fosztották még ki a sírrablók, másrészt pedig azért, mert a hollestek közül többet is az isteneknek felajánlott áldozatként öltek meg.

"Kivételes a felfedezés azért is, mert jópár, egymásra temetkező kultúra nyomai követhetők benne. Számításaink szerint a leletek kora 1000 és 1500 év között mozog" - mondta a feltárás vezetője, a brüsszeli Szabad Egyetem régésze, Peter Eeckhout az újságíróknak szerdán. Még nem tisztázott, a múmiák milyen kultúrához tartoznak, de az valószínű, hogy életükben földművesek és kézművesek lehettek. Az inka kultúra előtt nagyjából 500 évvel éltek.

A kb. 200 négyzetméteres területen elnyúló temető a Pachacamac régészeti kutatási területen van, kb. 30 kilométerre délre Limától. A feltárást, a helyszín azonosítását a régészek több hetes kutatómunkája előzte meg. A Pachacamac templom-komplexumot az első múmiák előkerülése óta számtalanszor kifosztották már a kincsvadászok.

A régészek szerint a most feltárt múmiákból négyet feláldoztak: élve eltemették, agyonvágták vagy megfojtották őket. Lawrence Owens brit régész egy kétéves kisfiú maradványait tartva mondta: "A testhelyzet és a gyerek mellett talált ürülék-maradványok arra utalnak, hogy hasztalanul próbált kiszabadulni a kötelékekből. Valószínű, hogy élve temették el." Egy másik áldozat egy 12 éves fiú volt, akinek - valószínűleg egy erős csapással - betörték a homlokát. "A test közelében egy késre bukkantunk, melynek mérete megegyezik a koponyán ütött lyuk méretével" - mondta Owens.

"Ha megkérdeznének, szerintem rituális emberáldozati helyről van-e szó, igennel felelnék" - tette hozzá a régész, akinek a feltevését az is erősíti, hogy egy 35 éves férfi mumifikált holttestének nyakán kötelet találtak.

A régészek az utóbbi években múmiáák ezreit emelték ki Peru földjéből, ezek többsége az inka kultúrából származik. Kétezer holttestet egyetlen helyről, egy Lima-környéki bódéváros alól ástak ki 2002-ben. Idén februárban pedig az ország déli részén, egy iskola alatt pre-inka múmiákat találtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár