2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rendőrök vigyáztak a történelem érettségi tételekre

2005. május 11. 12:05

Fokozott rendőri felügyelet mellett szállítították ki a történelem érettségi új feladatsorát. A tételeket azért kellett újranyomni, mert az eredetileg tervezett feladatsor - a korábbi magyar illetve matematika feladatokkal együtt - nyilvánosságra került.

Történelem vizsga: elégtelen - "Inkább maradjon el a törióra, minthogy a múltról a jelenlegi formában tanítsanak tovább - egy bohózat az egész." - állítja Simon Schama
Nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz 371 történész az érettségi miatt

Vak Béla-effektus - Történelemtanítás-ügyben a szakemberek között sok a nézetkülönbség
Történelem helyett valóságshow az érettségin? 

Nem marad el a történelemóra
Hogyan oldjam meg a kétszintű érettségi feladatait történelemből?
Az eredeti időponthoz képest két órás késéssel délelőtt tíz órakor kezdődtek ma a középiskolákban a történelem közép- és emelt szintű érettségi vizsgák. A diákok - az előző napi vizsgákhoz hasonlóan - megtudták a feladatokat, ezért teljesen új feladatsort kellett összeállítani, és eljuttatni az iskolákba. Az esetet a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja, szolgálati titok megsértése miatt.

Az Oktatási Minisztérium közleménye szerint az új feladatokat a Belügyminisztérium futárszolgálata 17 gépjárművel és 40 munkatárssal juttatta el a megyei Közigazgatási Hivatalokba, ahova reggel hat órára az összes feladat megérkezett. A tételeket kedd délután öt órától hajnalig nyomták.

A hivatalokban az iskolaigazgatók vehették át az új feladatsorokat. A fővárosban a Fáy utcai sporttelepen adták át a 261 fővárosi középiskolának szánt összesen 280 dobozt az igazgatóknak, akik még reggel nyolc óra előtt átvették azokat. A megyei elosztóhelyeken is átvették már a vizsgalapok többségét. A feladatok szétosztását a rendőrség járőrei megerősített felügyelettel vigyázták.

Történelemből középszinten 85 936, emelt szinten 5721 diák vizsgázik. A középszintű vizsgán 180 perc áll a diákok rendelkezésére, hogy megoldják a feladatsort.  A feladatok között található felismerendő forrásszöveg, térkép, diagramm. Az emelt szinten vizsgázók számára az első feladatblokkra 90 perc, a másodikra 150 percet áldozhatnak. A feladatok megoldásához történelmi atlaszt és helyesírási szótárt is lehet használni.

Idegen nyelveken történelem tárgyból 633 diák középszinten, 88 emelt szinten vizsgázik. Az idegen nyelvű történelem közép- és emelt szintű írásbeli érettségi megrendezésére 2005. május 21-én 10.00 órától kerül sor.

Az OM határozata a 2005. évi május-júniusi középszintű érettségi vizsgák megszervezésének rendjéről

2005. évi érettségi írásbeli feladatok és javítási-értékelési útmutatói

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár