2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hipermarket a solymári katonai kegyhelynél

2005. szeptember 1. 12:00

A beruházás többszáz kanadai, ausztrál, új-zélandi, indiai, dél-afrikai katona és az angol légierő kötelékében harcolt lengyel pilóta gondosan ápolt sírja mellett jön létre.

Korábban


Lerombolhatják a Checkpoint Charlie keresztjeit Egy nemrég hozott berlini bírósági határozat értelmében bármikor lerombolhatják a Checkpoint Charlie keresztjeit.

Wehrmacht kincsvadászat A német háborús síremlékek kezelői figyelmeztetnek, hogy Oroszországban kincsvadászok fosztogatják a Wehrmacht katonai temetőket. A Wehrmacht katonák rendjelei, kitüntetései így jutnak végül a posztszovjet szuvenír piacra.


Vandálok a békéért - Vandalizmus áldozata lett Franciaországban egy brit nemzetközösségi háborús temető. Az iraki háború elleni tiltakozásként ismeretlen tettesek vörös festékszóróval Busht és Blairt becsmérlő, kritizáló feliratokat, valamint egy horogkeresztet hagytak maguk után. 


Az elfeledett Budapest Összefoglalásunkban Lukácsi Attila budapesti peremkerületek rejtőzködő értékeivel és a főváros temetőivel foglalkozó sorozatának cikkeit gyűjtöttük össze.

Az ausztrálok teleszemetelték történeti emlékhelyüket - Botrányos mennyiségű szemetet hagyott maga után az a 20 ezer ember, aki részt vett a gallipoli partraszállás kilencvenedik évfordulóján a Gallipoli-félsziget északi részén található történeti emlékhelyen rendezett megemlékezésen.

Tény: nincs veszélyben a temető

Az év végén már fogadhatja a vásárlókat az Auchan solymári áruháza a katonai temető mellett.  

Döntse el, mit lát: a bevásárlás vagy az emlékezés helyét?
 Írja meg véleményét!

A második világháború után a győztes hatalmak szorgalmazták, hogy az idegen országokban meghalt katonáikat közös temetőbe temessék el. A magyar kormány a Budapest - Bécs főútvonal és a solymári bekötőút sarkán egy hold területet vásárolt és a brit kormánynak ajándékozta katonai temető létesítése céljából. A Brit Birodalom Háborús Sírok Bizottsága (Commonwealth War Graves Commission) a katonai temető létesítésére 1947. február 18-án kapta meg az engedélyt.

A munka során felkutatták a Magyarország területén fellelhető valamennyi, az angol hadsereghez tartozott katona sírját, és azokat exhumálva a holttesteket a solymári temetőbe szállították, s négy parcellában eltemették. Valamennyi sír fölé műkőből síremlék került, melyen a halott neve, kora, rangja, nemzetisége is fel van tüntetve.

A négy parcella központjába először egy magas zászlórúd került, majd a hetvenes években ehelyett magas kőkeresztet emeltek, annyi zászlóruddal, ahány nemzet katonái itt nyugszanak. Az angolok mellett a brit gyarmatbirodalomhoz tartozó kanadai, ausztrál, új-zélandi, indiai, dél-afrikai katonák és az angol légierő kötelékében harcolt lengyel pilóták nyugszanak a sírhelyen.

A betonkerítéssel körbevett temetőben gondosan ápolt parkot is létesítettek. A sírhelyeket 1947. május 2-án szentelték be, angol katonai díszpompával rendezett ünnepség keretében. Azóta évente két alkalommal helyezik el a kormány és a diplomáciai testület koszorúit a háború áldozatainak emlékére.

A Múlt-kor érdeklődésére a solymári polgármester felháborodottan közölte, hogy nincs veszélyben a temető az Auchan miatt, az önkormányzatnak esze ágában sincs azt megszűntetni. Sőt, a terület öntözése megoldott, és kialakítanak a kegyeletüket leróni kívánók számára egy parkolót.

A katonasírokat hiába védi nemzetközi egyezmény, Magyarországon ez nem szokta érdekelni a döntéshozókat. (A témával kapcsolatos keserű tapasztalatokról lásd: Egyedülálló a fővárosi temetők mostoha sorsa, Az elfeledett Budapest)

Ön szerint meggyalázzák a beruházással a katonai sírhelyet? Sértő-e egy ilyen festői tájat beépíteni? Hogyan fog kinézi az emlékezet helyének közelében egy bevásárlóközpont? Döntse el, mit lát: a bevásárlás vagy az emlékezés helyét? Írja meg véleményét! 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár