2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dánia szégyene: német gyerekek a fogolytáborban

2005. május 19. 12:17

Több ezer német gyermek halt meg dániai menekülttáborokban a mostoha körülémények miatt 1945-ben - állítja egy dán orvos.

Korábban


Náci katonák norvég gyermekei
A náci apák és norvég anyák utódai ma mintegy 10 és 12 ezren lehetnek. A megszállás alatt "szuper árja"-ként kényeztették őket, a háborút követően azonban a gyűlöltek, megkülönböztettek, gyalázottak életét élték és a kollaboránsok élő mementóivá váltak.

Japán-amerikai internáltak a háborúban
Az amerikai történelem egyik gyászos pillanata tisztázódhat: hat évtized után találkoznak az 1941-ben internált japánok leszármazottai.

Negyedmillió német menekült

A szovjet hadsereg közeledtével, 1945 tavaszán több ezer német család menekült el hazájából. Azt gondolták, ha feljutnak egy Dániába tartó hajóra, biztonságban tudhatják magukat és gyermekeiket. Tragikus tévedés volt.


Koppenhága legnagyobb temetője, a Vestre Kirkegaard távoli parcelláiban több száz gyermek holtteste nyugszik. Németek voltak, a háború elől menekültek, és ma aligha gyászolja őket valaki. Sírjukat egyszerű kereszt jelöli, fejfáikon legfeljebb családnevük és születésük dátuma olvasható, de néha csak ennyi: "Ismeretlen német menekült gyermek".


Nem csak Koppenhágában találni azonban ismeretlen gyermekeket rejtő tömegsírokat, hiszen mintegy tízezer német gyermek halt meg dán menekülttáborokban a háború végén, pedig azt hitték - és családjuk is ezt hitte róluk - hogy biztonságban vannak.


Kirsten Lylloff, a 64 éves dán orvos-történész elhatározta, elmondja a tragikus sorsú gyerekek megíratlan történetét. A gyermekek halálát "az újkori Dánia legnagyobb humanitárius katasztrófájának" nevezi. A dán Vöröskereszt igazgatója, Joergen Poulsen a dán történelem "sötét fejezetéről" beszél, amit "mindörökre szégyellnünk kell".

Kirsten Lyloff 
a Kirkegaard-temetőben
Lylloff bátor kutatómunkája jócskán hozzájárul a dánok emberiességéről szőtt mítosz lerombolásához. Az orvos először a saját lakhelye közelében fekvő temetők iránt kezdett érdeklődni, mert feltűnt neki: rengetegen haltak bele gyógyítható betegségekbe. A gyerekek szenvedésének dokumentálása közben arra kereste a választ: mennyi hajlandóságot mutattak valójában a dánok - köztük az orvosok - a német menekülteknek nyújtott segítségre. A válaszok sajnos nem lettek oly hízelgőek, mint a dánok többsége remélte. A kutatás eredményei ismeretében valóságos megrendülés-hullám söpört végig az országon, s a dánok arra kényszerültek: 60 év elteltével más szemszögből nézzenek szembe történelmükkel.


A második világháború utolsó heteiben, 1945. február 11. és május 5. között negyedmillió német menekült kelt át a Balti-tengeren. Többségük nő, gyermek és idős volt; javarészt Kelet-Poroszországból, Pomerániából és a Baltikumból érkeztek. A menekültek egyharmada 15 év alatti volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár