2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háborognak az 56-os szoborpályázaton kiesett művészek

2005. május 24. 17:07

Felháborodást váltott ki a XVII. kerületi szobrászok és építészek körében, hogy a helyi '56-os szoborpályázat első fordulójában a Budapest Galéria egyikük tervét sem tartotta megvalósításra alkalmasnak, a második fordulóba pedig az első körben indult művészek közül senkit sem hívtak meg.

A rákoskeresztúri önkormányzat az 1956-os emlékhelyen köztéri alkotás megtervezésére kiírt pályázatát eredménytelennek nyilvánította a Budapest Galéria bíráló bizottságának szakmai állásfoglalása alapján. Az év elején meghirdetett pályázatra tervet beadó 13-14 helyi művész szerint nem kezelték méltó módon pályázati anyagaikat, és azt is közzétették a helyi újságban, hogy szerintük a Budapest Galéria a saját jelöltjeit kívánja munkához juttatni.

Az XVII. kerületi képviselőtestület a Budapest Galéria ajánlásának megfelelően ugyanis meghívásos pályázatot ír ki a Rákoskeresztúri Kegyeleti Emlékpark területén létesítendő 1956-os emlékhelyen köztéri alkotás tervezésére.

A Népszabadság által megkeresett Szöllősi Ágnes, a Budapest Galéria munkatársa, a kritizált zsűri vezetője szerint nem láttak megfelelő minőségű pályamunkát. Nem igaz, hogy a "saját jelöltjeiket" akarják megbízáshoz juttatni - állítják -: a két helyi művészt a második fordulóba az önkormányzat ajánlására kérték fel, a másik három szobrász pedig az utóbbi időben több pályázaton nyújtott be kvalitásos tervet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár