2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Négy új régészeti lelőhelyet találtak az M5-ös nyomvonalán

2005. május 30. 12:11

Négy új régészeti lelőhelyet találtak az M5-ös autópálya Szeged és az országhatár közötti nyomvonalán, a feltárási munkálatokkal várhatóan június közepére végeznek a régészek - közölte az ásatás vezetője pénteken az MTI-vel.

Kiskundorozsma térségében egy bronzkori települést és egy szarmata falut, Domaszék mellett szintén egy szarmata falut, egy középső bronzkori települést és talán egy avarkori temetőt rejt a föld - mondta Szalontai Csaba.

A múzeum feladata az autópálya építés során újonnan feltárt régészeti lelőhelyek felügyelete, a leletmentési, dokumentálási munkálatok elvégzése. A költségeket - e négy lelőhely esetében közel 160 millió forintot - a Nemzeti Autópálya Rt. fedezi - tudatta a szakember. Közölte: a lelőhelyeken jelenleg a gépi munka - a felső földréteg eltávolítása - folyik, várhatóan a jövő hét közepén láthatnak neki a régészek az aprólékos feltárási munkának. Csúcsidőben 60-80 ember fog a területen dolgozni.

A leletmentés idejére a régészek kérhetik harminc napra az építési munkák felfüggesztését, ez azonban csak a feltárás két-háromszáz méteres szakaszát érinti, így a beruházás lényegében zavartalanul folytatódhat - mondta. Szalontai Csaba közölte: a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei 1993 óta dolgoznak az autópálya nyomvonalán, ez idő alatt összesen 81 régészeti lelőhelyet tártak fel.

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár