2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Filippino Lippi titokzatos festménye

2005. június 6. 11:26

A kivetett című festményt június 24-én mutatják be első ízben a nagyközönségnek a római Pallavicini-palotában: a 15. századi alkotás története kalandos, eredetére, titkaira csak lassan derült fény.

A kisméretű kép csukott ajtó előtt egy összeomlott alakot ábrázol, akinek arca nem látszik. A festményt 1816-ban vásárolta meg egy firenzei családtól az olasz Ruspigliosi herceg. Az eladók Rhea Silviának nevezték, feltételezve, hogy a római mitológia híres alakját, a városalapító Romulus és Remus édesanyját ábrázolja, aki kegyetlen férje elűzött otthonából. A művet akkoriban a reneszánsz egyik előfutárának, Massacciónak tulajdonították.

A XIX. század végén szakértők vizsgálták meg a festményt és az a vélemény alakult ki, hogy Botticelli műhelyében készült 1475 körül. A képen ábrázolt titokzatos alak kiléte azonban csak 1910-ben derült ki, amikor műkritikusok felfedezték: a festmény része annak az öt másik képből álló sorozatnak, amelynek egyes darabjait a világ különböző nagy múzeumai őrzik, s amelyek az ószövetségi Eszter könyvének jeleneteit ábrázolják. Ekkor következtették ki, hogy az ismeretlen nem nő, hanem férfi, egészen pontosan Mardocheus babilóniai zsidó, aki, amikor megtudta, hogy a király parancsot adott a zsidók megsemmisítésére, ruháit megszaggatva ment könyörögni ajtaja elé. Bebizonyosodott az is, hogy a képet Botticelli és tanítványai festették - írta az El País című spanyol napilap.

Még ekkor is hiába tanakodtak a tudósok a kép egy további titkának megfejtésén: mit takar az az F és L betű, amelyet Mardocheus földön fekvő ruhadarabjai formáznak. Enrico Guidoni történész szerint ez egy korabeli botrányra vezethető vissza. 1456-ban Filippo Lippi szerzetes szerelembe esett Lucrezia Buti szerzetesnővel, akit megszöktetett a kolostorból. II. Pius pápa ugyan öt évvel később feloldotta őket szerzetesi esküjük alól, de a "szégyenletes" esetet nem merült feledésbe. A kutató úgy véli, hogy az F. L. (az ifjabb) Filippino Lippi, Botticelli tanítványának kézjegye, és hogy a mester azért engedte meg, hogy nagyobb szerephez jusson a kép szerzőségét illetően, mert átérezte a szerzetes és apáca fiának társadalmi kivetettségét. 

(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár