2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dörögtek az ágyúk

2003. február 12. 10:55

Február 8-án harmadszor rendezték meg a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Élő magyar hadtörténelem Buda várában programsorozatát. Ez alkalomból az első világháború korszakát jelenítették meg a hagyományőrzők.

korabeli ágyú
A történelmi zászlók és a honvéddíszegységek felvonulása után zenés zászlófelvonással kezdődött a különleges esemény, majd katonai indulóktól volt hangos a várnegyed, ahogy a felvonulás a Kapisztrán térről a Szentháromság tér felé haladt. A Mátyás-templom előtti téren már készenlétben állt két korabeli ágyú a tüzérekkel.

Megismerkedhettünk annak a menetével, hogyan oktatták az osztrák tüzérek a leendő magyar bajtársaikat, hogy történt a töltés, a tüzelés és persze beavattak bennünket a tüzérré avatás szertartásába is. A nagyszámú közönség tapssal jutalmazta az ágyúk elsütését. Ezt követően a gyalogság kiképzését mutatták be. Ez fontos volt, hiszen a háborúban sok ember fogságba esett, megsérült, meghalt, így kevés volt a jól kiképzett katona.

Megnézhettük, hogyan készültek fel az elgázosított területen való átkelésre, hogy tanulták egykor a kézigránát-hajítást és a szurony használatát. A karnevált idéző forgatag elvonulása után közelebbről is szemügyre lehetett venni az ágyúkat és a Kapisztrán téren kiállított korabeli haditechnikai eszközöket. A következő történelemórára február 22-én kerül sor, amikor a második világháború korával ismerkedhet meg a közönség.

Armedia

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár